Komoly fordulat az EP-választások előtt: Zuhan a Fidesz és a szélsőjobb népszerűsége

Kijöttek a friss adatok az EP-választás előtti erősorrendről.

Két hónappal az európai parlamenti választás előtt egyre pontosabb kép rajzolódik ki az erőviszonyokról. A jelenlegi legerősebb szövetség, az Európai Néppárt folyamatosan növeli táborát, míg a szélsőjobboldal látványosan visszaszorul. A Fidesz is gyengült – írta meg a hvg.hu.

A Europe Elects nevű civil szervezet közzétette az előrejelzését, amelyből az derült ki, hogy

az elmúlt hónapok tendenciája felgyorsult.

Gyengül a Fidesz és a szélsőjobb

A 27 európai uniós tagállamból 24-ben áll rendelkezésre olyan felmérés, amelyeket kifejezetten a júniusi EP-választásokra figyelemmel készítettek. Ennek alapján a következő mandátumszámokat vetítik előre:

  • Európai Néppárt (EPP): 184
  • Szociáldemokraták (S&D): 135
  • Európa Megújul (RE): 87
  • Identitás és Demokrácia (ID): 82
  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81
  • Zöldek (G/EFA): 52
  • Baloldal (LEFT): 47

Változó erőviszonyok az EP-választás előtt

Az Európai Néppárt tavaly július óta minden hónapban növelte a támogatóinak a számát. Míg a Fidesz korábbi pártcsaládja – a jelenleg már Orbán Viktorral szemben erősen kritikus – EPP 2021 januárja óta a legmagasabb támogatottsággal rendelkezik. Az őket követő szociáldemokraták 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintet érték el a felmérésben.

Megállt a liberális RE-csoport szavazóinak lemorzsolódása, egy hónap alatt öt képviselői helyet szereztek vissza az előrejelzésben, így ismét ők a harmadik legerősebb pártcsalád. Mindez azt is jelenti, hogy az Európai Parlamentben informális koalíciót alkotó előbbi három párt együttesen 406 mandátummal rendelkezik a 705-ből, amely abszolút többséget jelent.

A jobboldalon mindkét csoport veszteséget szenvedett márciusban. Az Identitás és Demokrácia (ID) 10 mandátumot elveszítve 82 képviselőt tudhatna magáénak, elveszítve az elmúlt hat hónapban elért nyereségének nagy részét.

A nemzeti konzervatív (már-már szélsőjobboldali – a szerk.) Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 81 mandátummal rendelkezik.

Ez az a két politikai csoport, amelyhez a jelenleg független fideszes képviselők csatlakozhatnának.

Az ID tárt karokkal várná a magyar kormánypártiakat, a Fidesz viszont inkább a politikailag elfogadottabb ECR-be menne. A volt lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság és a jelenlegi legnagyobb olasz kormánypárt, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei is ebben a pártcsaládban található.

Azonban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban képviselt magyar állásponttal mindkét pártcsaládéval ellentétes.

Vannak olyan kisebb pártok az ECR-ben, amelyek kijelentették: ha a Fidesz jön, ők mennek.

Valódi Hírek