Betelt a pohár: Kőkeményen belerongyolt Orbánba egy fontos német politikus

Kis hírünk a nagyvilágban.

Terry Reintke, a német Zöldek európai parlamenti képviselője a Redaktions Netzwerk Deutschlandnak (rnd.de) nyilatkozva fakadt ki az orbáni rendszerről:

„Orbán Viktor kormányfő túszul ejti országát,

hogy keresztülvigye autoriter társadalmi átszervezésről szőtt álmát, lábbal tiporja a jogállamiságot, és fejőstehénnek tekinti az Európai Uniót

– mondta.

Nem Reintke az egyetlen politikus, aki az utóbbi időben hangot adott az Orbán Viktorral, illetve a Fidesz-rezsimmel szembeni aggályainak. Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is megjegyezte: az unióban sokaknak elegük van abból, hogy a jobboldali populistaként említett Orbán folyamatosan vétózza az Ukrajnának nyújtott további uniós támogatásokat.

Mint megírtuk, tavaly decemberben már ki kellett zavarni Orbánt az ülésteremből „kávézni”, hogy Európa vezetői döntést hozhassanak.

Manfred Weber – Orbán korábbi párttársa – úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök az elmúlt években koránt sem bizonyult a többi uniós állam partnerének, tette hozzá.

Inkább Putyin szövetségeseként, mint EU-tagként viselkedik

– fogalmazott.

Jelenleg az Európai Parlamentben két kezdeményezés született Orbán szavazati jogának megvonására.

Az EP egyik alelnöke – a német SPD politikusa –, Katarina Barley az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló jelentésének ismertetésekor az európai értékek semmibe vétele miatt követeli a szavazati jog megvonását.

Petri Sarvamaa finn konzervatív képviselő pedig azért indított petíciót Orbán szavazati jogának megvonására, mert Magyarország már régóta nem tartja tiszteletben az olyan európai értékeket, mint az emberi méltóság, a demokrácia és a jogállamiság.

(via rtl.hu)

Valódi Hírek