Jönnek a változások: Rogán Antal bedarál egy újabb szektort a letelepedési kötvényes haverjával

Képbe került a kétes hírű grúz vállalkozó.

Végre eljött a nagy nap: hamarosan megérkezik az azonnali fizetési rendszer 2.0, sok új funkcióval, fizetési kérelemmel, érintésmentes fizetéssel. Mindehhez pedig az kell, hogy legyen jó technológia, a szolgáltatók megszedhessék vele magukat, az elfogadóhelyek spórolhassanak, valamint legyen olcsó és praktikus az ügyfelek számára – hívta fel a figyelmet a Telex.

Előkerült Shabtai Michaeli

A lap beszámolója szerint a Magyar Nemzeti Bank és leányvállalata, a Giro Zrt. által támogatott nagy projekt szívében központi aggregátorként egy Innopay Zrt. nevű társaság áll, amelynek fő tulajdonosa az az izraeli-grúz Shabtai Michaeli, aki már nem először bukkan fel „izgalmas” ügyletekben: neve már előkerült pékségeknél, belvárosi szállodáknál, de letelepedési kötvényes üzletekben is tevékenykedett.

Kapcsolódó: Rendkívüli: Kiderült, mi köze Rogánnak az orosz kémfőnökhöz, aki ukránok ezreinek a haláláért felelős

A lap az azonnali fizetési rendszer (AFR) újabb fejleményeiről szóló cikkében egyrészt részletesebben feldolgozza, hogy konkrétan mi is készül, valamint hogy milyen, „valóban forradalmi változásokra” lehet számítani. Másrészt azt is körbejárták,

mi a szerepe mindebben Michaeli cégének.

Mit lehet tudni a titokzatos cégről?

Az izraeli üzletember Innopay Zrt. nevű cégének sok nyoma nincs: nem találtak hozzá honlapot, sem telefonos elérhetőséget. Az Opten céginformációs rendszerben csupán az látszik, hogy a jelenlegi címe a Bogdánfy Ödön utca 6-ban van, és korábban InstantQR-nak hívták a társaságot. Az információk szerint 2022-ben nem volt árbevétele, ugyanakkor több tucat alkalmazottja van: az Opten 33 főt tüntet fel, de a vezetők Linkedin-profilját az 50 és 100 fő közötti létszámmal rendelkező cégeknél találták meg.

Azt írták,

két vezetőjét jelzik a céginformációs rendszerek, Sárközi Zoltánt és Katona Istvánt.

Megjegyezték, előbbi a Mikrocredit grúz hátterű mikrokölcsönökkel foglalkozó cégnél dolgozott, amely elindult a magyar piacon is, de később felhagyott a tevékenységével. Katona István pedig többek között az EY-nál és a BMW-nél is megfordult.

Rogán cimborája korábban interjút is adott

A hazai sajtóban csak Rogán Antal izraeli-grúz barátjaként emlegetett Shabtai Michaeli a Media 1-nek adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy Budapesten tanul gyógyszerésznek, ám mégsem patikákban dolgozott, hanem vállalkozni kezdett. Első cége a Princess Pékség volt, de azóta már változatos portfólióval rendelkezik. Az interjúban tagadta, hogy Rogánnal közös üzletei lennének, ugyanakkor azt már elismerte, hogy

régóta barátok, és valahogy gyakran keresztezik egymás útjait.

Hamarosan elindul

Az azonnali fizetési rendszer első fázisa 2020. március 2-án indult el Magyarországon. Akkor az utalások 10 millió forintig teljesülhettek egy új rendszerben azonnal, vagyis pár másodpercen belül, ezt az összeget azóta 20 millió forintra emelték. A jól vizsgázó rendszert folyamatosan használjuk tehát, de régóta lehetett tudni, hogy a magyar fejlesztőknek sokkal nagyobb tervei voltak: olyan hazai innovációt képzeltek el, amely valós alternatívát jelent mindenféle fizetési helyzetnél a nemzetközi kártyatársaságoknak, vagy a sárga csekknek.

Ugyanakkor – írták – az AFR-hez még a mai napig nem tartoznak széleskörűen elterjesztett komplexebb, profibb végfelhasználói megoldások.

Ezek indulhatnak el hamarosan.

Két nagy új szolgáltatáscsoportról van szó:

  • az egyik a fizetési kérelem, amely már április 1-től elindulhat,
  • a másik csoportnak az az összefoglaló neve pedig az, hogy „egységes adatbeviteli megoldások”. A teljes rendszert ezek együttese alkotja, vagyis mindenféle fizetési módozatot lefednek.

A központi aggregátor kulcsfontosságú szereplő, hiszen ő a működtetője a rendszernek, vele vannak kapcsolatban a bankok. Központi szereplőként ő felel a folyamat megfelelő lebonyolításáért és felügyeletéért. A fizetésnél használt kódok (például a QR-kód) generálását is ő végzi. A központi aggregátor feladatát is a Giro kapta, de egy szerződéssel kiszervezte az Innopaynek.

Az információk szerint az új rendszer szeptember 1-től indulna el.

Valódi Hírek