Rendkívüli: Kiderült, mi köze Rogánnak az orosz kémfőnökhöz, aki ukránok ezreinek a haláláért felelős

Robbant a botrány.

Rogán Antal barátja, Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember érdekeltségébe tartozó budapesti ingatlanban rendelkezett bejelentett magyar lakcímmel Andrej Nariskin, az orosz hírszerzés vezetőjének, Szergej Nariskinnek a fia – derítette ki a Direkt36.

A cikk szerint Andrej Nariskin még

a Rogán-féle letelepedési kötvényprogramban

jutott magyar letelepedési papírokhoz.

A programban résztvevő egyik céghez több üzleti szálon is kötődött Shabtai Michaeli.

A Pest Megyei Kormányhivatal 2022. június 15-én állított ki egy dokumentumot, amely Nariskin Bécsi úti lakcímét bizonyítja — osztotta meg egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar.

A Malfar egy Marathon Investigations nevű görög magánnyomozó irodától kapta meg a dokumentumot.

Az iroda idén tavasszal adott be kérelmet a magyar hatóságokhoz, amelyben kikérték Szergej Nariskinnek, egy másik orosz nemzetbiztonsági vezetőnek, illetve a családtagjaiknak magyarországi állami nyilvántartásokban szereplő adatait.

Az adatkérés indoklása szerint az említett személyek

„közvetlenül felelősek a döntésért, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát,

felelősek ukránok ezreinek haláláért, és számtalan háborús bűncselekményért”.

A Direkt36 szerint a Bécsi úti ingatlanba az orosz kémfőnök fia még hónapokkal Ukrajna megtámadása után is be volt jelentve.

A lakást még 2008-ban vásárolta meg Shabtai Michaeli, a tulajdoni lap szerint pedig jelenleg is a Michaeli érdekeltségében lévő TNN Realestate Investments Kft. tulajdona.

A választások óta a polgári titkosszolgálatokat, köztük az orosz kémek elhárításával is foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) Rogán Antal felügyeli.

A Direkt36 arra a kérdésére, hogy Rogán tudott-e barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról, illetve jelezte-e ezt az AH-nak, nem válaszolt a Kabinetiroda.

Annyit árultak el, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt már 2020-ban visszavonták, de a döntés még nem végleges, mivel Nariskinék fellebbeztek, és a bíróság még nem határozott az ügyben.

A Kabinetiroda hozzátette: tudomásuk szerint az orosz kémfőnök fiának családja évente csupán néhány alkalommal, néhány hétig tartózkodott az országban, és jelenleg nincsenek itt, Nariskin pedig 2019 óta nem járt Magyarországon.

Valódi Hírek