Mi történt? Hirtelen leállt a Paksi Atomerőmű egyik reaktora

A Paksi Atomerőmű blokkjainál hétfőn volt gubanc.

Hétfőn minden előjel nélkül leállt a Paksi Atomerőmű 1-es blokkja. A hiba pontos okáról még nem érkezett tájékoztatás, az erőmű teljesítményét azonban jelentősen befolyásolta az incidens.

Az Országos Atomenergiai Hivatal (OAH) közlése szerint a

„szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán”

– részletezte a minap a szabadeuropa.hu.

Mint kifejtették, az ENTSO-E – európai rendszerirányító – adatai szerint hétfőn 10 óra 45 perc és 19 óra 30 perc között a paksi termelés nem érte el a 900 megawattos teljesítményt. A kimenő teljesítmény értéke csupán szerda hajnalban ment 1 gigawatt fölé.

Az OAH honlapján azt írják, hogy 2024. március 25-én, hétfőn délelőtt

az MVM Paksi Atomerőmű 1-es blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt.

Hozzátették, hogy a blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, a történtek nem gyakoroltak hatást a környezetre.

Ugyanazon a napon, hétfőn arról tájékoztattak, hogy teljesítménycsökkenés volt az atomerőmű 2-es és 3-as blokkján, ám ez menetrend szerinti leterhelés miatt történt.

Még aznap, a délelőtti órákban a 2-es blokk egyik tápszivattyúja üzemképtelenné vált, így 100 megawattal leterhelték a blokkot. Mint ismertették, a szakemberek a hiba elhárítását megkezdték, a blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve.

Szijjártó Péter Paksról egyeztetett

Mint írtuk, Szijjártó Péter hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott az atomexpóra, hogy a paksi beruházásról tegyen nagyívű bejelentést.

Kapcsolódó: Szijjártó végképp megadta magát: Itt a drámai bejelentés

A külgazdasági és külügyminiszter még február elején beszélt részletesen az építkezésről. A tárcavezető többek között azt is megosztotta, hogy folynak a talajszilárdítási munkálatok, amelyekkel várhatóan a jövő év közepére végeznek.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött azoknak a létesítményeknek a kialakítása, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek. A tervek szerint 2024 végéig erre sor kerül majd – árulta el akkor Szijjártó.

Ugyanakkor kiderült, hogy az érdemi munkálatokhoz

még hiányoznak a hatósági hozzájárulások.

Paks II frissített előzetes biztonsági jelentésének vizsgálata ugyanis jelenleg is zajlik, és amíg ez nem zárul le, addig a beruházás telephelyén nem folyhatnak a nukleáris biztonsággal összefüggő munkálatok.

Valódi Hírek