Arató Gergely bemutatta az árnyékkormány programjának öt legfontosabb pillérét (+videó)

Arató Gergely mellett Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Dobrev Klára, az árnyékkormány vezetője is felszólalt a rendezvényen.

Programbemutató nagyrendezvényt tartott a DK

Arató Gergely beszédet mondott az árnyékkormány programbemutató rendezvénysorozatának záróeseményén hétfőn délután.

A kormányprogramért felelős árnyékminiszter Molnár Csaba után lépett a színpadra. Megjegyezte: amikor belekezd valaki a politikába, akkor el kell döntenie, hogy mit gondol arról, valamint annak céljáról.

Van, aki azt gondolja, hogy a politika célja a lopás, a személyes gazdagodás, az ellenvélemények elnyomása. A szociáldemokraták ugyanakkor

az emberek szolgálatában, a magyar emberek életének jobbá tételében, a jó politikai és szakmai megoldások keresésében hisznek

– fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, Magyarországot olyan állammá kell tenni, ahol kifizetődik a kemény munka, ahol az érvényesül, aki érdemi teljesítményt produkál.

A politikában is a munkát kell elvégezni. Az árnyékkormány megalakulásakor létrejöttek a szakmai kabinetek. A tizenhárom kabinet végezte a szakmai munka oroszlánrészét: egyeztetett többek között civil szervezetekkel, szakszervezetekkel, szakértőkkel – részletezte Arató, hozzátéve, hogy így dolgozták ki az árnyékkormány programjának fejezeteit.

Hogyan kezdődött?

Kezdetben a kapcsolatfelvételre, valamint az alapok kidolgozására koncentráltak.

„Mi abban hiszünk, hogy kormányozni csak a társadalommal együtt lehet, és olyan programot, amely az egész társadalomnak szól, csak nagy nyilvánosság előtt, széles körben lefolytatott vita után lehet meghozni”

– szögezte le az árnyékminiszter.

Ezt követően az árnyékkormány programbemutató sorozata bejárta az országot: 15 rendezvényre került sor, 8 vidéki városban, több mint 2500 résztvevővel.

A programnak 5 alapvető pillére van:

  • Gyermekbarát Magyarország,
  • Igazságos Magyarország,
  • Fejlődő Magyarország,
  • Biztonságos Magyarország,
  • Európai Magyarország

– sorolta Arató.

Gyermekbarát Magyarország

Az árnyékkormány többek között a gyermekek egészségügyi ellátására, valamint oktatására helyezi a hangsúlyt – mutatott rá Arató.

Kapcsolódó: Dobrev Klára bemutatta az árnyékkormány 10 pontos gyermekvédelmi programját

Igazságos Magyarország

Az árnyékkormány európai béreket teremtene, miközben a vendégmunkások helyett a hazatérő munkaerőre számítana. Emellett igazságos adórendszert sürget, adómentessé tenné a minimálbért.

Továbbá véget vetne a nyugdíjasok átverésének, ők ugyanis sok esetben nem kapják meg a megérdemelt nyugdíjemelést – mutatott rá Arató.

Mint mondta, rendbe tennék az egészségügyet, már rengeteg konkrét intézkedést kidolgoztak. Emellett a szociális rendszert is újra kell építeni, és az esélyegyenlőségre is sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni – részletezte. Hozzátette:

kiállnak az erős, európai fogyasztóvédelem mellett annak érdekében, hogy megmentsék a magyar embereket az átverésektől.

Fejlődő Magyarország

Olyan fejlesztési politikát teremtenének, amelyek a kistelepüléseknek és a nagyvárosoknak egyformán nyújt lehetőséget az előrelépésre. Ehhez ki kell fehéríteni a rendszert – emelte ki Arató.

Mint kifejtette, az új szociáldemokrata kormány partnerséget nyújtana Budapest vezetésének. Megjegyezte: nem engedik, hogy Orbán Viktor vagy Tarlós István akármelyik embere visszajöjjön a fővárosba.

Emellett a zöld átállás egyik legfontosabb részeként azokkal fizettetnék meg a folyamatot, akik a környezeti károkat okozzák. Nem a nehéz sorsú embereket terhelnék a költségekkel – fogalmazott.

Az orosz gáz-, olaj-, valamint atom- helyett a megújuló energiát támogatnák, hogy azt minél több család tudja magának megtermelni. Korszerű közlekedési rendszer kialakítását sürgetik, valamint a versenyképes gazdaságra is több hangsúlyt helyeznének – mutatott rá Arató.

Részletezése szerint olyan gazdaságpolitikát dolgoztak ki, amely hosszú távon, a környezeti és a társadalmi hatásokat figyelembe véve képes arra, hogy az országot sikeressé és eredményessé tegye. Megjegyezte, ennek feltétele a tudásalapú társadalom, hogy mindenki fel tudjon készülni az átállásra.

Továbbá olyan mezőgazdaságot teremtenének, amely egészséges és megfizethető élelmiszert, a vidéken élők számára megélhetést és perspektívát biztosít – mutatott rá az árnyékminiszter.

Biztonságos Magyarország

Tisztességes külpolitikára, erős szövetségekre van szükség.

Meg kell erősíteni a magyar EU– és NATO-tagságot

– emelte ki Arató.

Mint fogalmazott, a biztonsághoz erős honvédelemre van szükség, így ideje véget vetni az ezen területen zajló rablásnak. Helyre kell állítani a honvédelem szakmai alapokon való működését, valamint kárpótolni kell azokat, akik a haza szolgálatának szentelték életüket, mégis méltánytalanul bánik velük az Orbán-kormány – fűzte hozzá.

Emellett a mindennapok biztonságát is garantálni kell – szögezte le Arató Gergely.

Európai Magyarország

A jogállamiság helyreállítása mellett a bűnösöket el kell számoltatni,

a törvény előtti egyenlőséget biztosítani kell, a kiszolgáltatottak védelméről is szükséges gondoskodni.

„Az emberek államát teremtjük meg, ahol bevonjuk a civileket és állampolgárokat a döntéshozatalba, ahol a kormányzat döntései átláthatóak, ahol a társadalmi kontroll jelent védelmet a korrupció ellen”

– fogalmazott a kormányprogramért felelős árnyékminiszter.

Emellett megerősítenék a helyi közösségeket és az önkormányzatokat, olyan polgármestereket és képviselőket választanának, akik a településen élőket szolgálják, nem pedig Orbán Viktort – emelte ki.

Továbbá véget vetnének annak a korszaknak is, amikor a kultúra és a sport a politika szolgálója.

Ezek célja ugyanis az, hogy minden ember számára lehetőséget teremtsenek egy jobb életre, hogy a napok szebben és jobban teljenek – fogalmazott Arató, hozzátéve, hogy támogatni kell a helyi kultúrát, a diáksportot.

Mit kínálnak Dobrev Kláráék a magyar embereknek?

„Mi abban hiszünk, hogy Orbán Viktort csak balról lehet legyőzni”

– mondta az árnyékminiszter.

Mint hangsúlyozta, azoknak a magyaroknak a hangját akarják képviselni, akikért senki sem szól. Azokért, akik úgy érzik, a politika világában a döntéshozatal a fejük felett történik.

Az árnyékkormány programja ehhez kínál alapot. Ám ez csak a munka kezdete: a programot el kell juttatni minden magyar emberhez az ország minden sarkába – emelte ki Arató Gergely.

(Demokratikus Koalíció/YouTube)

Valódi Hírek