Ettől a plafonon lesz Orbán: Óriási változtatásokra készül az EU, elvennék a kormányfő kedvenc „fegyverét”

Hatalmas változásokat készít elő az EU-s intézmény.

Átírná az Európai Bizottság az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatát – derült ki a Politico friss hírleveléből.

Az információk szerint a változtatások nyomán a jelenleg csatlakozási tárgyalásokat folytató országok bizonyos tagságból eredő előnyöket már a teljes jogú taggá válásuk előtt élvezhetnének.

A francia, német és portugál javaslat szerint ezek az országok is fokozatosan hozzáférnének a belső piachoz – feltéve, ha minden előírást betartanak.

Felmerült, hogy egy harmincnál több tagországgal működő közösségben a vétó csak nehezítené a döntéshozatalt. Így annak helyét a minősített többség venné át, biztosítékokat nyújtva a nemzeti stratégiák érdekének védelméért.

Gondolhatnánk, hogy mindehhez módosítani kell az uniós alapszerződést. Az Európai Bizottság szerint azonban – egy záradéknak hála – erre nincs szükség, minősített többségi döntéshozatallal is eldőlhet az ügy.

Orbán Viktor kedvenc „fegyvere”

Mint ismert, a miniszterelnök előszeretettel él vétóval, elég csak az Ukrajnának szánt EU-s támogatás ügyére gondolni. Miatta újabb uniós csúcstalálkozót kellett tartani februárban, ahol a kormányfő már nem gördített akadályt a szomszédos országnak szánt pénzügyi segély elé.

Emellett épp a minap írtunk arról, hogy a magyar Országgyűlés kedden megvétózta az Európai Bizottság egyik irányelvének tervezetét, amely az unión kívüli országok lobbitevékenységét szabályozná.

(hvg.hu/ Nyugati Fény nyomán)

Kapcsolódó:

Mi lesz ebből? Ismét keresztbe tett az EU-nak az Orbán-kormány, megvétózta az új szabályozást a magyar Országgyűlés

Valódi Hírek