Itt vannak a fájdalmas adatok: Ennyivel jobban élnek már a románok nálunk

Mutatjuk.

Egy ország gazdaságáról sokat elárul, hogy a lakosai mennyi idő alatt tudnak lakáshoz vagy házhoz jutni. A friss adatok azt mutatják, hogy míg egy átlagos magyar fizetésből lehetetlen lakáshoz jutni – 12 évnyi (sic!) nettó fizetést kéne félretenni –, Romániából jönnek át a vevők.

Az alacsonyabb ingatlanárak és rezsi miatt egyre nagyobb számban költöznek át Romániából

a határ menti magyarországi településekre – írta meg a vg.hu.

Ami nekünk megfizethetetlen, nekik már nem az

A Temesvár- és Arad-környékieknek a megélhetési költségek mellett vonzó a határ közelsége is, így nem véletlen, hogy van olyan magyar kisváros, ahol egyre gyakrabban hallani román szót.

Korábban is volt egy felvásárlási hullám a határ menti magyar városokban lévő házakra, közvetlenül Románia 2007-es uniós csatlakozása után. Akkoriban a román határtól mindössze hat kilométerre fekvő Battonyán 2500 euróért lehetett házakat találni, most tízezer euróért (négymillió forint).

„A legolcsóbb ház, amit tavaly eladtam, ötezer euróba került (kétmillió forint), Dombegyházon. A város központjában található, száz hasznos négyzetméterrel, három szobával és négyezer négyzetméter földterülettel rendelkezik”

– mondta az Agerpresnek Bogdan Holocan romániai ingatlanügynök.

Hozzátette, a legolcsóbb ház náluk most 9000 euró, amely Kisvarjaspusztától körülbelül hét kilométerre található, három szobával.

A határ menti magyar településeken legalább háromszáz házat adtak el tavaly

a Románia nyugati részéből érkező vevőknek. Sokan továbbra is odaát dolgoznak, és csak hétvégén jönnek a magyarországi ingatlanjaikba, de vannak olyanok is, akik teljesen átköltöztek.

„Battonyán lakom és nagyon boldog vagyok.

Kisebb a rezsi mint Aradon, tiszta és csendes, kedves emberek a helyiek”

– ez a hozzászólás kapta a legtöbb lájkot abban a videóban, amelyet egy román férfi töltött fel a napokban a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű Facebook-oldalra.

Közel a határ és román intézmények is vannak

Nemcsak az ár, a határ közelsége is szerepet játszik a házvásárlásban. Iuhasz Monica, aki tavaly vett házat szintén Battonyán, azt mondja, hogy a világjárvány idején döntött úgy, hogy Magyarországra költözik.

A Covid alatt otthonról kezdett dolgozni, amit könnyen meg tudott oldani, mivel Aradtól 25 percre laknak autóval, ráadásul van egy román iskola, illetve óvoda is a városban.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint Magyarországon körülbelül 36 ezres román közösség él. Legtöbbjük a román határhoz közeli településeken.

Valódi Hírek