Felforrtak az indulatok: Több ezer egyetemi oktató követel azonnali béremelést Pintéréktől

Náluk is betelt a pohár.

Három nagy, neves felsőoktatási intézményben összesen közel 3000 oktató követel méltó, versenyképes egyetemi dolgozói béreket: azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását a fenntartótól.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) 1500, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) mintegy ezer oktatójánál telt be a pohár.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia) több mint 250 egyetemi dolgozó írta alá a fenti témában megfogalmazott, az állami felsőoktatási intézmények fenntartójának küldött nyílt leveleket

– számolt be a g7.hu.

Az öt állami fenntartású egyetemből háromban tiltakoznak a munka- és bérviszonyok ellen a dolgozók – a két kivétel a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a különleges jogállású, a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

Megalázó fizetések

Az ország legnagyobb egyetemén, az ELTE-n egy 2023-as nyomásgyakorlás után a fenntartó intézményi minimálbért vezetett be. Így tehát biztosították, hogy egy adott összegnél kevesebb ne lehessen az egyetemi oktatók bére. Ez a minimum a

  • a tanársegédek esetében bruttó 380 ezer,
  • adjunktusoknál bruttó 420 ezer forint,
  • az oktatást–kutatást támogató munkakörökben bruttó 362 ezer forint.
  • A magasabb fokozatok esetében, a docensi és egyetemi tanári fokozatokhoz nem rendelt ilyen minimumot a fenntartó, de a docensi bruttó átlagbér a nyílt levél szerint 504 480 forint.

A docensi alapbér így mára alacsonyabb lett, mint a pedagógusgyakornokként elhelyezkedő pályakezdők tanári bére

a státusztörvényhez rendelt béremelés után.

Súlyos bérfeszültségek

Idén a Műegyetemen is súlyossá váltak a bérfeszültségek. Az egyetemi oktatók alapbérei meg sem közelítik a diplomás mérnöki átlagkeresetet. Az egyetemen a 2020–21-es tanévben végzett

  • mérnökök átlagjövedelme körülbelül bruttó 600 ezer forint,
  • míg az egyetemi adjunktusok alapbére bruttó 277 200 forint, ami még a munkáltatói döntésen alapuló, valamint a garantált bérminimumra történő kiegészítéssel együtt is csak bruttó 366 600 forint.
  • A BME-n az egyetemi docensek garantált havi bére pedig bruttó 535 ezer forint.

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) egyik oktatója már 2017-ben kiszámolta, hogy

egy Aldi-raktáros többet keres, mint egy docens (sic!).

2021-re a helyzet annyiban javult, hogy csak az éjszakai raktárosok bére haladta meg a docensi alapbért, de a nappal dolgozó Aldi-raktárosok alapbére így is bőven a tanársegédek és adjunktusok fizetése felett volt.

Valódi Hírek