Mi a baj? Szijjártó Péter váratlanul Romániába menekült március 15-én (+videó)

Meglepő helyen ünnepelt a magyar külügyminiszter.

Egészen különös sms-üzeneteket kaptak a nagyváradi magyarok péntek reggel, azután, hogy sokukat már két napja is hívták telefonon. A nagyváradiakat egy előre rögzített üzenetben is meginvitálták a fáklyás menettel egybekötött ünnepi rendezvényre, külön kiemelve, hogy az esemény díszvendége Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint az RMDSZ elnöke lesz.

Szijjártó a sztárvendég Nagyváradon

„19 órakor a Szacsvay-szobornál ünnepeljük március 15-ét.

Itt lesz velünk Szijjártó Péter, Kelemen Hunor.

Legyünk sokan. Várjuk szeretettel! Győzzenek a magyarok!”

– áll a nagyváradiaknak kiküldött SMS-ben.

A Népszava beszámolójában azt írta, a romániai magyar médiában közzétett program szerint Szijjártó Péter programja elég zsúfolt lehet. Az RMDSZ két „központi” rendezvényt tart a magyar nemzeti ünnep alkalmával: az egyiket 16 órától a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön, majd 19 órától Nagyváradon,

mindkettőt Szijjártó és Kelemen részvételével.

Titkolóznak az utazásról

Felhívták rá a figyelmet, hogy a két város közti távolság autóval 420 kilométer, az út a távolságszámító alapján 6 óra 42 percig tartana. Az üggyel kapcsolatban a lap megkereste a nagyváradi repülőtéren dolgozó forrását, aki arról számolt be, hogy ő is csak a sajtóból értesült a magyar külügyminiszter érkezéséről.

Ugyanakkor forrásuk

nem tud arról, hogy a nagyváradi repülőtér hivatalos értesítést kapott volna Szijjártó érkezéséről,

a magánrepülőgépek utaslistáit pedig nem szükséges közölni a reptérrel, még akkor sem, ha azon egy külügyminiszter utazik.

Felmerült egy súlyos kérdés az ügyben

Jelezték azt is, hogy a telefonos kampány miatt ugyanakkor felmerült egy lényeges kérdés is. Több megkeresett marosvásárhelyi, kolozsvári és nagyváradi magyar is egybehangzóan azt állította,

nem tudják honnan szerezte meg elérhetőségüket az RMDSZ vagy az, aki a nevükben telefonon kampányol.

Közölték: ők nem adták meg a telefonszámukat az RMDSZ-nek, ezt csupán egyetlen helyen kérték tőlük, a magyar állampolgárság igénylésekor. Azóta pedig már több magyarországi parlamenti választáson való részvételre is „buzdították” őket telefonon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az RMDSZ az ünnepekre hivatkozva nem válaszolt a lap kérdéseire.

Szijjártó Péter egy videót is megosztott a nemzeti ünnep alkalmából Sepsiszentgyörgyből bejelentkezve:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek