Kongatja a vészharangot Orbán hivatala: Az EU-tól kért segítséget az egyik magyar hatóság

Hangot adott félelmeinek.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke arról írt, hogy ugyan egyelőre biztosított a hatóság autonómiája és szervezeti függetlensége, ugyanakkor jogkörei nem adottak.

A hatóság elnöke szerint előrelépésekre lenne szükség

„Tényfeltáró munkánkban jelentős eredményeket értünk el (…) 2023-ban 120 milliárd forint uniós támogatást vizsgáltunk”

– írta az Integritás Hatóság az Országgyűlés számára megküldött éves beszámolójában, megjegyezve:

munkájuk hatékonyságához még számos előrelépésre lenne szükség.

„Egyrészt (ma még) messze elmaradnak nem csak a más EU-tagállamok hasonló szervezeteinek jogköreitől és a nemzetközi szervezetek (pl. OECD) ajánlásaitól, másrészt a törvényileg biztosított jogkörei nincsenek harmonizálva a jogrendszerben,

így azok sokszor nem is végrehajthatóak”

– fogalmazott a testületről a 444 által észrevett dokumentumban Biró Ferenc.

Szerinte „akadozik az együttműködés” az állami szervekkel

Az Integritás Hatóság elnöke szerint emiatt akadozik az együttműködés az állami szervezetekkel, az érdemi információhoz való hozzáférésük pedig – közölte – rendszerszinten nem biztosított. Ezért – jelezte – ahhoz, hogy a hatóság eredményes munkát folytasson,

elengedhetetlen, hogy napirendre kerüljön a jogkörbővítés kérdése.

Biró Ferenc ehhez kérte a kormány, az Országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását is.

A vizsgálatokról

A közzétett dokumentum szerint 114 olyan bejelentést kaptak, amely az Integritás Hatóság hatáskörébe tartozik, ebből 5 vizsgálat lezárult, 16 jelenleg is tart, 34 vizsgálati előterjesztés vagy az ahhoz szükséges adatgyűjtési fázisban van, 53 esetben azonban azt állapították meg, hogy „nem megalapozott az információ”, így ezekben az ügyekben vizsgálat sem indult.

Az Integritás Hatóságról legutóbb akkor írtunk, amikor a fideszes Tasó László azt nehezményezte, hogy Orbán Viktorék hivatala koncepciós eljárást folytat ellene. A hatóság a közelmúltban vizsgálatot folytatott a politikus lombkoronasétány pályázataival kapcsolatban, és négy kelet-magyarországi, Hajdú-Bihar megyei beruházásnál olyan súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg, hogy a hatóság feljelentést tett.

Az Integritás Hatóság feljelentése a debreceni politikus nyíradonyi magánerdejében (!) található gyanús építmény miatt is indult. Tasó László egy közleményben reagált a történtekre, amelyben azt írta: ha nem történik változás, akkor véleménye szerint eljön „a hétköznapi erőszak korszaka”.

Kapcsolódó:

Mi történik? A fideszes Tasó László szerint Orbánék hivatala koncepciós eljárást folytat ellene (+videó)

Mi a fene történik? Feljelentést tettek Orbán volt miniszterének tehenészete miatt

Valódi Hírek