Mi a fenét művel Balog Zoltán? Épp elcsitult volna a botrány, amikor hirtelen magára rántott egy újabb adag trutyit

Tudja még fokozni.

Folyamatosan beszámolunk a Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán püspök lemondásához vezető kegyelmi botrányról. A legfrissebb fejlemény, hogy Kónya Endre megpróbálta befolyásolni az abúzusokat elkövető Vásárhelyi János egyik áldozatát, hogy változtassa meg a vallomását. Arra azonban Kónya bizonyára nem számított, hogy az RTL rejtett kamerával rögzíti az esetet, amely által újabb botrány tör ki.

Balog Zoltán püspök újra megszólalt, de szavaiban nincs sok hála

Balog Zoltán szombaton a dunamelléki lelkipásztorok és főgondnokok konferenciáján azt mondta: nem indul újra a zsinati elnökségért, azonban a püspöki tisztségét szeretné megtartani. Az eseményen látszólag bűnbánón nyilatkozott, valójában azonban továbbra sem vállalta a lényegi felelősséget a kegyelmi ügyért.

Azt mondta: „megrendülés és bűnbánat” jellemzi őt az elmúlt három püspöki évével kapcsolatban. A kegyelmi ügy felterjesztését „lelkipásztori kötelesség„-nek tartotta, arra azonban nem számított (sic!), hogy milyen következményei lesznek a kérdésnek, ezért a döntést „súlyos hibá„-nak tartja.

Bánja már a tettét Balog püspök, de nem azért

Önvizsgálatot és bűnbánatot” csupán annak kapcsán gyakorol, hogy hogyan lehet és kell a közéleti befolyását érvényesítenie. Ennek kapcsán furcsa magyarázkodásba kezdett:

Hol marad meg ebben az evangéliumi tisztaság és mérce, és hol lépi ezt túl? Amikor ez mérlegre kerül, számos olyan helyzet jut eszembe, amikor a cél, amiért a közéleti befolyásomat érvényesíteni akartam, helyes volt – ahogy megtettem, az a lelkület nem volt helyes. Amikor úgy gondolom, hogy az én saját súlyom, értékem, teljesítményem a döntő, akkor abból gőg lesz, nem hálaadás az Istentől kapott áldásokért”

jelentette ki.

Később azt mondta:

Ezeknek a napoknak, heteknek és a következő időszaknak az a tétje, hogy együtt tudnak-e maradni azok, akiket Isten szeretete a szolgálatban egymás mellé rendelt – hangsúlyozta Balog Zoltán. „A tragédia az lenne – akár maradok, akár nem – ha ugyanúgy folytatnánk, mint eddig.”

Azt azonban nem fejtette ki, mit kéne másként csinálni. Erről szerinte az egyház tagjainak kellene döntenie.

(parokia.hu nyomán)

Valódi Hírek