Súlyos csapás érheti a Fideszt: Döntött az EU, meglépik, amitől tartott az Orbán-rezsim

Új hatósággal csapnak le Orbánék embereire.

A magyar magántőkealapok (önálló jogi személyiséggel rendelkező befektetési alapok – a szerk.), ha akarják, sem tudják hitelesen bemutatni tulajdonosi hátterüket, ugyanis nem tudják külföldön bizonyítani, hogy nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot – hívta fel a figyelmet a g7.hu.

KAPCSOLÓDÓ: Zeng az orosz média Orbántól

Erre azzal kapcsolatban mutattak rá, hogy a spanyol kormány jelezte: mindent el fognak követni azért, hogy a Talgo nevű vasúti járműgyártó magyar felvásárlását megakadályozzák.

Betelt a pohár, lépett az EU

A gazdasági szakportál cikke szerint a pénzmosásban és vagyonok rejtegetésében tapasztalt számos európai ország „legjobb” gyakorlatát összesítve alkottak meg egy olyan jogi konstrukciót Magyarországon, amellyel a Fidesz-közeli üzleti köröknek tudnak állami forrásokat átjátszani, miközben a végső haszonélvezők kiléte homályban marad. A portál számításai szerint

2022 végéig legalább 2700 milliárd forintot halmoztak fel ezekben az alapokban.

Tekintve, hogy Nyugat-Európa számos országában nagy üzletet jelent a vagyonkezelés és adóoptimalizálás, amelyet nem is kívánnak egyik napról a másikra felszámolni. Az Európai Unió ugyanakkor felismerte, hogy az ilyen jellegű a konstrukciók a kieső adók mellett biztonsági kockázatokat is jelentenek.

A spanyol kormány „mindent megtesz” a magyarok megállítása érdekében

Mint írták, a magántőkelapok kezelői az egyetlenek, akik tudják, kik az alapok tulajdonosai – nekik pedig csak aggregáltan (különböző részekből összegyűjtve) kell a vagyonról tájékoztatást adni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felé. Megjegyezték, keveset ér bármilyen pecsétes papír, jegybanki vagy pénzintézeti igazolás a jelenlegi tulajdonosokról.

Ennek oka, hogy akár másnap úgy tudják átadni Tiborcz Istvánnak, Jellinek Dánielnek, Hernádi Zsoltnak, de akár Vlagyimir Putyin embereinek a tulajdonrészeket,

hogy erről nem értesülhet senki.

Kormánya nevében a spanyol közlekedési miniszter azt közölte, „mindent megtesznek” a magyarok megállítása érdekében. A spanyol kormány elutasító döntését úgy indokolta:

attól tartanak, hogy orosz befektetők vagy maga az orosz állam áll az akció mögött.

Az ajánlattevő Ganz-Mavag Europe Zrt.-ről nem lehet sokat tudni: egy üres társaság, amelynek sem vagyona, sem tapasztalata, sem szakemberei nincsenek, és még a tulajdonosáról sem lehet tudni semmit. A 2023. december 14-én létrehozott Ganz-Mavag Europe 15 ezer eurós alaptőkéjű vállalat akarja megvásárolni a tavaly 652 millió euró árbevételű Talgót.

Jelezték, a vállalat háttere meglehetősen zavaros, a magyar állam éppen a napokban szállt be a Ganz-Mavag Europe-ba 49 százalékban. A többségi tulajdonosa a Magyar Vagon Befektetési Zrt.-n keresztül a Solva II. magántőkealap, amelyről azonban legálisan nem tudható meg semmilyen információ.

A Solva II.-ről azt lehet tudni, hogy tavaly még a Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában lévő Gran Private Equity Zrt. kezelte, mára azonban az MNB nyilvántartása szerint a Mol leányvállalata, a Lead Ventures Alapkezelő kezeli. Azt írták, a Ganz-Mavag nem kapcsolódik a hatályos cégadatok szerint oroszokhoz, de közös cége volt a Magyar Vagon Zrt.-nek a Transmasholdingggal, amely Andrej Bokarev orosz oligarcha tulajdona, és

szerepel az Egyesült Államok által szankcionált vállalatok listáján.

Megjegyezték, a cégcsoport nem csak passzív követője Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának: az ukrán területen lévő luhanszki mozdonygyárat gyakorlatilag einstandolták.

Füstbe ment Orbán „keleti nyitása”, jönnek a vizsgálatok

Mindez azt is jelzi, hogy a „keleti nyitás” nem várt következményeket hozhat Orbán Viktorék számára. Az ebben résztvevő cégek ugyanis

nem szívesen látott partnerekké válhatnak Nyugat-Európában.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Talgo felvásárlása Európában nagy figyelmet kapott a gazdasági sajtóban, így nehezebb lesz a NER-oligarcháknak levezényelni a felvásárlásokat. Az Európai Unióban új jogszabályokon dolgoznak, sőt, Frankfurtban 2025 középétől elindul 400 fővel az AMLA nevű uniós hivatal, amely a pénzmosás és a terr0rizmus finanszírozása elleni küzdelemmel fog foglalkozni.

Az új uniós hivatal pedig vizsgálhatja majd, kik a magántőkealapok igazi tulajdonosai.

A hivatalról szóló jogszabály szerint tíz évre visszamenőlegesen meg kell mutatni minden, legalább 15 százalékos tulajdonost. Sőt, ezenfelül a 200 ezer eurónál drágább jachtok, magánrepülők, de még autók is bekerülnek az adatbázisba. Így a NER magánrepülői, jachtjairól szóló adatokat is kevésbé lehet eltitkolni – írták.

Valódi Hírek