Kiderült: Palkovics régi üzlettársa tenné rá a kezét egy fontos budapesti intézményre

Megáll az ész! Forrnak az indulatok a Gábor Dénes Egyetem körül.

Egy igen jó kormányzati kapcsolatokkal bíró magánegyetem veheti át a XII. kerület egyik legnépszerűbb általános iskoláját az államtól – írta meg a 24.hu. Az egyetem konkrétan kisebb, mint a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium, amelyet átvennének.

Alapítványi egyetem venné át az iskola fenntartását

Érdekes módon pont azt az állami iskolát venné át a Gábor Dénes Egyetem (GDE) a Klebelsberg Központ felügyelete alá tartozó Közép-Budai Tankerülettől, ahol a központ elnöke, Hajnal Gabriella jelenleg is óraadóként tanít.

Az egyetemet fenntartó alapítvány vezetője az egyik cége nevében szeptemberben írt alá egy kétmilliárd forintos laptopbeszerzési szerződést Hajnallal együtt.

Az egyetem maga jelezte a tankerületnek, hogy fenntartóként átvennék az intézményt. A Hegyvidék fideszes polgármestere azonban kritizálja az ötletet a tandíjas tervek miatt. A történethez az is hozzátartozik, hogy a XII. kerület vezetésében is komoly változásokat hoz az év.

Három évtized után ugyanis visszatérhet tanítani Pokorni Zoltán, miután októberben lejár a polgármesteri mandátuma.

Megírtuk, hogy hónapok óta terjednek a pletykák arról, hogy a XII. kerület fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán visszavonul.

Kiszivárgott ugyanis, hogy nem indul újra a közelgő önkormányzati választásokon.

Pokorni 2006 óta vezeti az önkormányzatot. A Fidesz jelöltje a jelenlegi helyettese, Fonti Krisztina lehet.

Kormányzati kapcsolatok

A GDE kifejezetten kis egyetem: 36 oktatóval rendelkezik, és a 2022-es beszámolója szerint 773 aktív hallgatója volt. Van, amiben viszont kifejezetten erősek: és ez a kapcsolati tőke.

Az intézményt fenntartó alapítványt Fauszt András vezeti, aki Palkovics László egykori innovációs miniszter régi barátjának és üzlettársának, Fauszt Zoltánnak a testvére, aki cégeivel tízmilliárdokat nyert el informatikai közbeszerzéseken.

Az alapítvány tagja Fauszt Zoltán lánya, Franke-Fauszt Zsófia, a Fauszt Zoltán érdi villájába bejelentett Cservék Judit, valamint a Szijjártó Péter egykori miniszteri biztosa, Pörzse Gábor Ferenc.

Borsos tandíj

Beszámoltunk arról, hogy az alapítványi Gábor Dénes Egyetem (GDE) venné át az állami fenntartó Közép-budai Tankerületi Központtól a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot. A fenntartóváltás egyúttal azt is jelentené, hogy

a szülőknek borsos árat kéne fizetniük az eddigi állami iskolában.

Csak a kifutó évfolyamoknak és a német nemzetiségi tanulóknak maradna meg az ingyenesség. A többieknek 100-150 forintos havi tandíjat kellene fizetni.

Valódi Hírek