Kiderült, hogy nyilas háborús bűnös volt Pokorni Zoltán nagyapja, le kell venni a nevét a turulszoborról

Nincs szerencséje a családjával.

Nyilas háborús bűnös volt Pokorni József, a fideszes Pokorni Zoltán nagyapja – ezt Rab László újságíró tárta fel a Mozgó Világban publikált dolgozatában.

Pokorni Zoltán ezért kezdeményezte a XII. kerületi képviselő-testületben, hogy vizsgálják felül a II. világháború áldozatainak emléket állító turulszobron található névsort.

Itt szerepel ugyanis Pokorni József neve akiről kiderült, hogy nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, így nem méltó arra, hogy a hősök között szerepeljen a neve.

Pokorninak nem volt köze ahhoz, hogy a nagyapja rákerült a listára: a turulszobor felállításáról még elődje, Mitnyan György határozott, a névsort pedig egy bizonyos Szatucsek Tibor helytörténész állította össze.

Pokorni Zoltán emellett felkérte dr. Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, dr. Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy tekintsék át az emlékmű névsorát.

Ennek a bizottságnak lesz a feladata annak megállapítása, hogy a névsorban szereplő személyek közül kik azok, akik a második világháború alatt nagy valószínűséggel háborús bűntettet követtek el.

NYF-kommentár: Szegény Pokorni Zoltán nyilván csak az elmúlt napokban, a Mozgó Világ cikkéből ismerte meg a saját nagyapja múltját, ezért csak most cselekszik.

(hegyvidek.hu / 24.hu)

Valódi Hírek