Mi folyik itt? Orbán Viktor durva bejelentést tett zárt körben kedden (+fotó)

Orbán Viktor a magyar külpolitika stratégiai irányairól is beszélt.

A világban végbemenő változásokról, a magyar külpolitika stratégiai irányairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a szokásos éves nagyköveti értekezleten kedden délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Megszűnt a Nyugat hegemóniája, ezt ma már senki sem vitatja, adatokkal jól alátámasztható

– állította a kormányfő. Hozzátette, hogy új világrend van kialakulóban, folyamatosan értékelni, elemezni kell a helyzetet. Láthatóan a világgazdaságot geopolitikai blokkokra akarják szétszakítani. Óriási nyomást helyeznek azokra az államokra, így Magyarországra is, amelyek a szuverenista álláspontot képviselik – ecsetelte Orbán Viktor.

Egy blokkba betagozódva nagyon szűk a mozgástér, ezért Magyarországnak az európai uniós és a NATO-tagság érdekében áll ugyan, a blokkosodás azonban nem. Emiatt erősíteni fogjuk szövetségünket a többi szuverenista országgal – jelezte.

A magyar nagykövetek feladata az, hogy vitathatatlan gazdasági tényekkel bemutassák a világban, mitől sikeres Magyarország, nem pedig az, hogy magyarázkodjanak a politikai különbözőségünk miatt

– hangoztatta a miniszterelnök.

Orbán Viktor fekete zakóban, fehér ingben, a pódiumon áll, beszédet mond

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az éves nagyköveti értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 5-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kínával seftelne a közbiztonságról

Mint a Nyugati Fényen írtuk, a kegyelmi botrány közepette látogató érkezett a miniszterelnökhöz, egyenesen Kínából.

Vang Hsziahong, a Kínai Népköztársaság államtanácsosa, közbiztonsági miniszter azért érkezett Budapestre, hogy Orbán mellett Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozzon. A tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és

a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írtak alá.

A tájékoztatás szerint Vang Hsziahong államtanácsos látogatásával

„a felek fontos lépést tettek a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma és Magyarország Belügyminisztériuma közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében”.

Valódi Hírek