Valami készül? Észbontó, kivel seftelnek Orbánék a hazai közbiztonságról (+fotók)

Orbán Viktornak és Pintér Sándornak külföldről érkezett nemrég látogatója.

Mint ismert, február 10-én Novák Katalin és Varga Judit is bejelentette a lemondását. Miközben az ország a kegyelmi ügyre, annak következményeire figyelt, Orbán Viktorhoz váratlan vendég érkezett a Karmelitába.

Február 16-án, pénteken a kormányfő Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor ekkor úgy fogalmazott: a nemzetközi diplomáciából egyre inkább kiveszőben van a tisztelet, de Magyarország és Kína között mindig megmaradt, és a további együttműködésünket is a régóta fennálló barátságra építjük.

A kínai államtanácsos szót ejtett a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, valamint a számos ország fejlődését szolgáló Övezet és Út kezdeményezésről, amelynek fórumain a magyar kormányfő is rendszeresen részt vesz.

A tárgyaló felek beszéltek a biztonság és a stabilitás fontosságáról, amely lényeges feltétele a további gazdasági fejlődésnek és a kereskedelmi kapcsolatok előmozdításának – mondta Havasi Bertalan.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor, Vang Hsziahong, Pintér Sándor, Szijjártó Péter

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vang Hsziahong, a Kínai Népköztársaság államtanácsosa, közbiztonsági minisztere megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Pintér Sándorral is tárgyalt

A Belügyminisztérium közleménye szerint kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozó volt február 16-án Budapesten. Pintér Sándor Vang Hsziahong kínai közbiztonsági miniszterrel tárgyalt –közölte a tárca az MTI-vel.

Azt írták, a Kínai Népköztársaság államtanácsosa, Vang Hsziahong közbiztonsági miniszter kínai újévet követő első hivatalos külföldi látogatására Magyarországon került sor.

Pintér Sándor a kínai partnerével folytatott hivatalos megbeszélésen úgy fogalmazott, hogy

„a két ország együttműködését a biztonság és a stabilitás garantálása teszi lehetővé, amik nélkülözhetetlenek az átfogó stratégiai együttműködés megalapozásában és továbbfejlesztésében”

– olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Vang Hsziahong államtanácsos látogatásával

„a felek fontos lépést tettek a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma és Magyarország Belügyminisztériuma közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében”.

A tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és

a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írtak alá

– tudatták.

Közölték azt is, hogy a kínai közbiztonsági miniszter magyarországi látogatásán – többek között – megismerte a magyar terrorelhárítás felépítését, képességeit. Emellett megtekintette a Budapest–Belgrád-vasútvonal építési munkálatait – fűzték hozzá.

Mi lehet a megállapodások mögött?

A korábbi értesülések szerint a kínai hatóságok arcfelismerő rendszereket is alkalmaznak a digitális megfigyelési eljárások során – részletezte friss cikkében a mfor.hu. Mint rámutattak, a szomszédos Szerbiában már használnak kínai technológiát a hatóságok.

A távol-keleti országgal való biztonsági együttműködés mindenesetre aggodalomra adhat okot, tekintve az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát, a Pegasus-ügyet. Ennek nyomán jogosan merülhet fel a kérdés, hogy pontosan milyen adatokat lehetne gyűjteni a kínai technológiát felhasználva.

Továbbá az is kérdéses, hogy ki profitálhat a legtöbbet abból, ha a hazai hatóságok tömegesen rendelnek majd kínai eszközöket a közbiztonság növelésére hivatkozva – jegyezte meg a portál. Annyi biztos, hogy a kegyelmi botrány közepette a kelleténél kisebb figyelmet kapott Orbánék budapesti találkozója.

Valódi Hírek