Ismét passzív eutanáziát kezdeményezett egy gyógyíthatatlan beteg nő Magyarországon (+videó)

Közjegyzői okiratba foglalta kérését.

A Karsai Dánielhez hasonlóan ALS-ben szenvedő Dunavölgyi Erzsébet is megtagadta az életmentő kezeléseket. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nő nem akarja, hogy gépek tartsák majd életben.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Erzsébet elmondta, hogy a minisztériumtól kért állásfoglalás alapján kíván élni a passzív eutanáziával. Szerinte a jogi helyzet bonyolult és követhetetlen, mert az okiratot még jóvá kell hagynia egy háromtagú orvosi bizottságnak is. A Belügyminisztérium közölte:

a betegnek magának kell kezdeményeznie a bizottság összehívását.

Az életvégi döntéshez joga van

A parlamentben hétfőn este tartottak vitanapot az eutanázia témájában. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy az eutanázia passzív formájára jelenleg is van lehetőség:

„Minden cselekvőképes és önálló döntéshozatalra képes magyar állampolgár (…) életvégi döntés keretében nyilatkozhat arról, hogy milyen, az életet fenntartó, azt meghosszabbító kezelést választ vagy éppen utasít el”.

Persze a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdők egyik legnagyobb problémája éppen az, hogy

a betegség következtében egy idő után már nem lesznek cselekvőképesek.

Erzsébet ugyan hosszú oldalakon keresztül sorolta fel, hogy milyen beavatkozásokról mond le előre, még cselekvőképessége tudatában, az okirat nem elég. Az egészségügyi törvény szerint a kezelések visszautasításának igényét egy háromfős orvosi bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Szabályozott, hogy milyen orvosokból kell állnia, ám ennél több a törvény szövegéből nem derül ki. Erzsébet nem tudja, hogy hol kell és egyáltalán neki kell-e keresnie ezt a bizottságot. A minisztérium a csatornának megküldött válaszában azt írta:

a háromtagú orvosi bizottság összehívását a betegnek kell kezdeményeznie a kezelőorvosánál

Dr. Karsai Dániel tematizálta a kérdést

Ahogy arról beszámoltunk, Dr. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász tavaly szeptemberben, egy Facebook-posztban tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi méltósággal szeretne meghalni, ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát.

A kormány sokáig hallgatott, miközben a népszerű ügyvéd kívánságával egyre többen értettek egyet. November végén az ügy az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került, ahol november 27-én kezdték meg a gyógyíthatatlan agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó betegségben szenvedő

Karsai eutanázia-kérelmének tárgyalását.

Az eutanázia iránti kérelem nagy vihart kavart Magyarországon.

Valódi Hírek