Hivatalos: Az Emberi Jogok Európai Bíróságán döntenek a népszerű magyar ügyvéd utolsó kívánságáról

A tárgyalásra kedden kerül sor.

Hétfőn kezdődik az ALS-szel (agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség) diagnosztizált alkotmányjogász, Karsai Dániel kétnapos pere a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A per első napján szakértőket fognak meghallgatni, kedden pedig maga a tárgyalás következik. Az ügyben januárra várható döntés – írta az RTL Híradó.

Az ALS következtében az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, a betegség idővel teljes bénuláshoz vezet. Az ALS miatt a légzési funkciók is megszűnnek, a halált végül fulladás okozza. A betegség ugyanakkor a kognitív funkciókat nem érinti.

A bíróságon jogászok, családtagok és barátok állnak majd a végzetes betegséggel küzdő Karsai Dániel mellett. Ők azt szeretnék, hogy méltósággal fejezhesse be életét Magyarországon, viszont a magyar törvények jelenleg tiltják az eutanáziát.

„Izgatottak vagyunk, és várjuk az eseményeket. Azt állítjuk, hogy az a helyzet, hogy Dánielt belekényszerítik abba, hogy az életét mindenképp végigélje az összes szenvedéssel együtt, az eléri azt a szintet, ami már

a megalázó bánásmód tilalmába ütközik”

– mondta Stánicz Péter, a jogászokból álló hatfős csoport egyik ügyvédje, aki jelezte, kiemelt jelentősége van annak, hogy a bíróság személye meghallgatást is tart.

Megírtuk, hogy Karsai Dánielnél tavaly augusztusban állapították meg a betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilósan 40-50 kilométert is biciklizett, viszont most már nem tud egyedül enni és a járás is gondot jelent számára.

„Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam,

most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok”

– mondta a Telexnek adott interjújában.

A férfi azért indított pert a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be életét. Mint mondta, a pert egy rendkívül érdekes szakmai kihívásnak tekinti, másrészt jelenleg ez ad értelmet az életének. Hozzátette, a sorstársait akarja képviselni, mert úgy látja, mindenkinek joga van ahhoz, hogy magfa döntsön az életéről. A magyar kormány ellenkérelemben kérte arra a bíróságot, hogy nyilvánítsák elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát, aki a 17 oldalas jogi anyagban hangsúlyozta:

a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól,

arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen haláláig.

Az IDEA Intézet novemberi felmérése megállapította, hogy a magyar felnőttek többsége lehetőséget adna a passzív mellett az aktív eutanáziára is.

Videó:

Valódi Hírek