Szégyenpadra ültette Magyarországot a Fidesz: Súlyos botrány lehet az Orbán-kormány újabb gyalázatos lépéséből

A fideszes képviselők ezt sem támogatták.

Döntött az EP

Elsöprő többséggel – 506 igen, 9 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett – az Európai Parlament (EP) csütörtökön elfogadta az Alekszej Navalnij meggyilkolásáról és az oroszországi politikai foglyok, valamint az elnyomott civil társadalom támogatásáról szóló állásfoglalást.

Kapcsolódó: Meghalt Alekszej Navalnij, Putyin legkeményebb orosz ellenfele

Orbán emberei nem szavaztak

A Népszava a szavazásról készült parlamenti kimutatás alapján azt írta: a Fidesz-KDNP 13 fős EP-delegációjának jelenlévő képviselői közül Deli Andor, Gál Kinga, Hidvéghi Balázs és Tóth Edina tartózkodott, a többiek pedig egyáltalán nem vettek részt a szavazáson.

Győri Enikőről és Gyürk Andrásról úgy tudni, jelen lehettek a teremben, ugyanis nyomtak gombot a szavazásokon. Az egyiken például arról a jelentésről is szavaztak a képviselők, amely Ukrajna uniós támogatásának szükségességét hangsúlyozza. Ugyanakkor kiderült:

a fideszes képviselők ezt az állásfoglalást sem támogatták, mind a hatan nemmel szavaztak.

Kapcsolódó: Itt a botrányos videó: A parlamenti beszéde közben hozott szégyent Magyarországra Orbán Viktor

Emlékeztettek, Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő korábban már jelezte, hogy a Fidesz „tucatnyi” EP-képviselője nem volt jelen a szavazáson, amikor a meggyilkolt ellenzéki aktivista felesége, Julia Navalnaja beszédet mondott.

Felelősségre vonnák Vlagyimir Putyint

Az Alekszej Navalnij meggyilkolásáról szóló határozatban a képviselők független nemzetközi vizsgálatot követelnek az ellenzéki aktivista halálának körülményeinek feltárására. Arra kérik az EU külügyi főképviselőjét és a tagállamokat, vonják felelősségre az orosz politikai vezetést és hatóságokat, valamint alkalmazzanak célzott szankciókat azokkal szemben, akik részt vettek az orosz ellenzéki aktivista elleni politikai perekben és bebörtönzésében.

Az állásfoglalásban rögzítették:

Vlagyimir Putyint személyes büntetőjogi és politikai felelősség terheli Alekszej Navalnij haláláért,

ezért felvetődik az elnök legitimitásának kérdése is. Az EP állásfoglalásában egyúttal felszólítja az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássák szabadon az összes politikai foglyot, a tagállamokat pedig arra, hogy fokozzák erőfeszítéseiket szabadon bocsátásuk érdekében.

„Oroszország politikai rendszerét egy konszolidált, tekintélyelvű, féktelen korrupcióval jellemezhető rezsim irányítja, amely a demokrácia látszatát keltő, manipulált választásokat használ, és minden hatalmat Vlagyimir Putyin kezében összpontosít”

– írták a határozatban, amelyben az oroszországi demokratikus ellenzék támogatását sürgetik.

Figyelmeztették a tagországokat

Az állásfoglalás leszögezi: súlyos következményekkel járna, ha Ukrajna nem nyerné meg a háborút. Az EP szerint mindent meg kell adni a megtámadott országnak, hogy visszanyerje a szuverenitását. Az uniós tagországokat arra szólították fel, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a védelmi vállalatokkal,

hogy biztosítsák a lőszerek, lövedékek és rakéták gyártását és szállítását Ukrajnának.

Kapcsolódó:

Kitaszítottá vált Orbán Viktor: Súlyos vádakkal illették a magyar miniszterelnököt

Mit művel Orbán embere? Németh Zsolt elárulta, miért lapít a Fidesz Navalnij meggylkolása után

Valódi Hírek