Kitaszítottá vált Orbán Viktor: Súlyos vádakkal illették a magyar miniszterelnököt

Megvetik a kormányfőt.

Vlagyimir Putyin semmiben nem fog megállni – jelentette ki a finn miniszterelnök a Rzeczpospolita-nak adott interjújában. Petteri Orpo annak is hangot adott, hogy nem pontosan érti, a magyar miniszterelnök mi célból dörgölőzik az orosz diktátorhoz.

„Orbán Putyin szövetségese? Szándékosan segít Oroszországnak?”

– kérdezte értetlenül a lengyel lap újságírója a finn miniszterelnököt.

„Amit a svédekkel csinál, az Putyint segíti. Nem tudom, mi a motivációja, de úgy tűnik, igen”

– válaszolta Orpo a lapnak adott interjújában, aki világosság tette:

„elfogadhatatlan, amit Magyarország tesz a svédekkel, nincs oka arra, hogy megakadályozzák a NATO-hoz való csatlakozást. Svédország készen áll, minden kritériumnak megfelel.

Szükségünk van Svédországra a NATO-ban, hogy biztosítsuk a Balti-tengert”.

Mint mondta, büszke rá, hogy két héttel megállapodás született az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásról, amelyet – tette hozzá – még „Orbán zsarolása sem tudott megakadályozni”.

Az interjúban kitért arra is, hogy meglátása szerint korábban Lengyelország és Magyarország hátráltatták az EU egységét, ám az új lengyel kormánnyal már más helyzet állt elő.

„Az új lengyel kormánynak köszönhetően sikerült legyőznünk Magyarország vétóját Ukrajna támogatásával kapcsolatban.

Ez nagyon fontos volt”

– mondta a finn miniszterelnök.

Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban elmondta, nem lepte meg, hogy az orosz ellenzéki politikus meghalt, de mélységesen elszomorítja, hogy ez megtörténhetett. Hozzátette, az orosz rezsim történetében nem példátlan ez az eset, de most egy lépéssel tovább ment: megölte a leghíresebb ellenzéki vezetőt.

„Putyin túl messzire ment”

– hívta fel a figyelmet.

Megírtuk, hogy pénteken egy orosz börtönben halt meg Alekszej Navalnij. A börtön közleménye szerint február 16-án a rendszerellenzéki politikus a büntetőintézetben tett sétája közben rosszul lett, és azonnal összeesett.

Az ellenzéki politikus 47 éves volt. Mint ismert, 2020-ban Vlagyimir Putyin megmérgeztette Navalnijt, akit nemzetközi nyomásra egy németországi kórházba szállítottak, ahol élet és halál között lebegett hónapokig.

Miután felépült, visszautazott Oroszországba, ahol a repülőtéren leszállás után rögtön letartóztatták. A férfit 19 év börtönbüntetésre ítélték, és borzasztó körülmények között tartották, egészsége teljesen tönkrement.

Kapcsolódó: A DK kezdeményezi: Viselje sétány Alekszej Navalnij nevét!

(rp.pl / hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek