Felrobbant a parlament Orbán beszéde után: Kiakadtak a képviselők a ped0filbotrány elsikálása miatt (+videó)

Élőben követjük a parlamenti eseményeket.

Hétfőn délután 1 órakor kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka, amelyen többek között Svédország NATO-csatlakozása és Novák Katalin lemondása is terítékre kerül.

Orbán Viktor pár szóval összegezte a napirendi pontokat. Mint emlékeztetett, a múlt héten Budapestre látogatott Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, a találkozó során pedig több megállapodás is született.

Kapcsolódó: Vége a játéknak: Épp most jelentette be a hátraarcot Orbán

Reakciók Orbán beszédére

A kormányfő után Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa reagált elsőként a beszédre. Mint mondta, 13 perces magyarázkodást és terelést hallhattak a képviselők. Kérése szerint az Országgyűlés egyperces néma felállással emlékezett meg Alekszej Navalnijról. Orbán emberei eközben meg sem mozdultak.

Tordai mindemellett hangsúlyozta, hogy a végrehajtó hatalom részéről, a felelősök közül valakinek ideje lenne bocsánatot kérni a bicskei gyermekotthon áldozataitól. Hozzátette: nem látható, hogy a kormánypárti politikusok támogatnák azokat az ellenzéki kezdeményezéseket, amelyek a gyermekvédelmi ellátórendszer, a szociális védelem javítását szolgálják. Sőt, a felelősségvállalás sem látszik – jegyezte meg.

Bedő Dávid, a Momentum politikusa rámutatott, hogy Orbán mindenről beszélt, csak a lényegről nem. Mint hangsúlyozta, egy ország várja a választ: miért kapott kegyelmet egy ped0fil bűnöző bűnsegédje?

Azt hiszi, el van rendezve a dolog azzal, hogy

„belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot?”

– szegezték a kormányfőnek a kérdést, megjegyezve: a jelek szerint itt mindenki beáldozható, csak Orbánnak ne kelljen felelősséget vállalnia.

Ungár Péter az LMP részéről szót ejtett arról is, hogy ha nem sikerül a gyermekvédelmi dolgozók bérét feltornázni, akkor nem történik semmi érdemi a szektorban. A csőd szélén áll a gyermekvédelmi rendszer, az intézmények a bérszínvonal miatt alig találnak dolgozót – mutatott rá.

Lukács László György a Jobbiktól úgy fogalmazott: a szakmai szervezetekkel egyeztetve kell közös döntéseket hoznia a kormánynak. Megjegyezte, hogy a köztársasági elnök körüli botrány is bizonyítja: a hatalmi berendezkedés, amelyet Orbán választott, fenntarthatatlan.

Orbánéknak nincs helyük a közéletben az ellenzéki képviselők szerint

Az MSZP politikusa, Tóth Bertalan úgy vélekedett, Orbánék szociális válságba kormányozták az országot, nem beszélve a bizalmatlanságról, amelyet a nemzetközi porondon sikerült „megszereznie” a kormánynak.

Mint fogalmazott, a morális válság, amely az utóbbi hetekben kialakult, arra világít rá, hogy Orbán Viktorék nem méltóak az ország képviseletére.

Hangsúlyozta: a ped0fíliát mentegető politikusoknak nincs helyük a közéletben.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kiemelte: vannak olyan dolgok, amelyektől minden egészséges ember undorodik. Például azoktól is, akik a ped0fil-bűncselekményeket elnézik, segítik, mentegetik.

Itt ül velünk szemben Magyarország első ped0filbarát miniszterelnöke – fogalmazott, hozzátéve, hogy a miniszterelnöknek is tudnia kell: nincs bűnbocsánat bűnbánat nélkül.

Utóbbit még nem hallhattuk – mutatott rá Gyurcsány Ferenc. Mint hangsúlyozta, a politikával lehet egyetérteni vagy sem, egyes politikusokat lehet utálni és kedvelni, de ha valakitől emberként undorodnak, akkor annak vége.

„Most ez történik magukkal!”

– mondta a DK politikusa.

(OrszággyűlésÉLŐ/YouTube)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek