Nincs vége: Forrnak az indulatok a ped0filbotrány miatt, újabb nagyhalak nevei kerültek elő

A pedofilbotrány már több politikus lemondásához vezetett.

Immár a köztársasági elnök, két fideszes exminiszter is belebukott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének adott kegyelembe, de a lista még korántsem biztos, hogy végleges. Egyre több és több név merül fel a volt intézményvezetővel (akit elítéltek) és K. Endrével (aki kegyelmet kapott), valamint az egész történettel kapcsolatban.

Csókay László, aki az érintett gyermekotthonban kitört botrány idején, 2011-ben a fővárosi önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi osztályának vezetője volt, a Népszavának beszélt a történtekről csütörtökön.

Mint mondta, mindenről részletesen beszámolt a felettesének, Pölöskei Gábornénak. Utóbbi bátyja Áder János, aki köztársasági elnökként 2016-ban jóváhagyta a később elítélt intézményvezető, V. János kitüntetését.

Kapcsolódó: Orbán Viktor a ped0fil bűnöző V. Jánosnak kampányolt egy pártrendezvényen

A gyermekotthon volt vezetője még a rácsok mögött is dicsekedhet az elismeréssel, azt ugyanis nem vették el tőle. Kitüntetése hatalmas port kavart, tudva azt, hogy

V. János ellen már indult nyomozás 2012-ben, de azt végül megszüntették.

Csókay elmondása szerint mind bíztak abban, hogy a hatóságnak sokkal hatékonyabb eszközei vannak a történtek felgöngyölítésére, így belső önkormányzati vizsgálat az első bejelentés nyomán nem indult. A budapesti gyermekotthonok 2013-tól állami fenntartásba kerültek.

Kapcsolódó: Újabb brutális bizonyíték került elő Balog Zoltán felelősségéről

Állítása szerint az intézményvezető nagy tekintéllyel bírt, elismert szakemberként tartották számon, nem volt olyan jel, ami miatt gyanakodhattak volna rá.

Hozzáfűzte: miután kézhez kapta a gyermekek vallomását, azonnal fegyelmi eljárást indítottak. Akkoriban Csomós Miklós volt a területért felelős főpolgármester-helyettes. Napokon belül megtették a rendőrségi feljelentést.

2012 végén Csókay László nyugdíjba vonult. Mint mondta, 2012 nyarán lezárult hatósági vizsgálat szerint nem történt bűncselekmény. Megjegyezte, nem kaptak tájékoztatást arról, hogy 4 évvel később a 2016-os nyomozás során a rendőrség hogyan jutott más eredményre.

A pedofilbotrány egyik főszerelőjének megítélése

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez,

a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét”

– fogalmazott V. Jánosról.

Valódi Hírek