Újabb súlyos csapás érheti Orbánt: Kiderült, ki lehet az Európai Bizottság elnöke

Újra vállalná a feladatot.

Ursula von der Leyen hétfőn elfogadta a német Kereszténydemokrata Unió szövetségi végrehajtó bizottságának jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztjére – írta a Politico.

Von der Leyen a legnagyobb pártcsalád, a jobbközép Európai Néppárt tagja, – amely a mostani felmérések alapján a júniusi európai parlamenti választáson várhatóan megtartja az első helyét.

A szavazást követően az Európai Bizottság is újjáalakul. Több frakció visszahozná a csúcsjelölti rendszert, amikor az uniós politikai csoportok előre megnevezik az EP-kampányban, kit küldenének az Európai Bizottság élére.

A tagállami vezetők közülük válogathatnának. A 2014-ben használt, nem hivatalos rendszerrel a következő alkalommal, 2019-ben épp a mostani elnöknél szakítottak. Akkor az Európai Néppárt csúcsjelöltje Manfred Weber volt, de az ő jelölését többek között Orbán Viktor ellenezte.

Így jutottak el a szocialista csúcsjelölt Frans Timmermans után von der Leyenhez.

Ha von der Leyen győz, Orbánékra kemény idők várnak

A magyar miniszterelnök legutóbb akkor húzta ki a gyufát a bizottság elnökénél, amikor Alex Sorossal tette egy plakátra a Brüsszel elleni – egyik – kampányában.

Igaz, amikor az EB szóvivője megmutatta von der Leyennek az óriásplakát fotóját, az elnök asszony

„a szemöldökét sem húzta fel”.

Ám Orbán és von der Leyen szembenállásában nem a propaganda volt a legkomolyabb mérföldkő.

Ursula von der Leyen elnöksége alatt, 2020-ban kezdeményezte az Európai Bizottság a jogállamisági eljárást a magyar kormánnyal szemben. Márpedig az eljárásnak anyagi következményei is voltak, amit Orbánék megéreztek.

A kohéziós alap feloldását a jogállamisághoz kötötte

Megírtuk, hogy decemberben az Európai Bizottság feloldotta a kohéziós források kifizetését, miután úgy ítélték meg, hogy az igazságügyi reform feltételeinek a magyar kormány eleget tett. Ugyanakkor a jogállamisági eljárás miatt még mindig visszatart 6,35 milliárd eurónyi uniós forrást, mert nem teljesült az eljárás lezárásához szükséges 17 feltétel.

Emlékeztettek, Orbán Viktor kormányának egy éve volt ezen feltételek teljesítésére,

de egyelőre az uniós végrehajtó testület nem adott tájékoztatást arról, hogy ez bekövetkezett volna. Azt írták, az Európai Bizottság így ennek hiányában végezte el az új értékelését, és a friss jelentéséből kiderült:

még számos pontnál vár lépéseket a magyar kabinettől.

(politico.eu nyomán)

Valódi Hírek