Vadai Ágnes kemény kérdést szegezett Polt Péternek: A legfőbb ügyész válasza több mint furcsa

Polt Péter hevesen reagált a felvetésre.

„Mit szól ahhoz, hogy a Transparency International szerint megint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa?”

– tette fel a kérdést Vadai Ágnes a legfőbb ügyésznek.

Polt Péter hétfőn válaszolt az írásbeli kérdésre. Azt írta a Demokratikus Koalíció politikusának, hogy a Transparency International felméréseinek értékelése nem tartozik a feladatkörébe. Hozzátette, hogy az egyébként is egy civil szervezet, amelynek a véleményére nem alapozhat Magyarország Ügyészsége a döntései során.

Emellett azt is közölte, hogy az ügyészség figyelemmel kíséri azokat a kimutatásokat, amelyek alkalmasak a korrupció hazai helyzetének bemutatására. Mint írta, a Transparency International Korrupciós Érzékelési Indexe (CPI) egy percepciós mutató, azaz nem objektív adatok alapján rangsorolja az államokat. Megjegyezte, hogy a CPI az összeállító szervezet véleménye, amely a tudományos alapokat nélkülöző módszertant alkalmaz, így nem ellenőrizhető.

Polt egy sor adatot ismertetve végül azt a következtetést vonta le, hogy a korrupciós helyzet Magyarországon nem olyan kedvezőtlen, mint amennyire a Transparency International mutatója alapján „a tájékozatlan közönség” gondolja.

Kapcsolódó: Korrupció miatt állhat bíróság elé egy ismert magyar diplomata

Itt még nem állt meg az ügyészség

Ezzel összefüggésben még egy közleményt is kiadtak hétfőn. Ebben azt ecsetelték, hogy az Eurobarométer 2023-as eredményei szerint a magyarok „mindössze” 22 százaléka véli úgy, hogy a korrupció érinti a mindennapokat.

A megkérdezettek 9 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy évben személyesen tapasztalt korrupciót. Az ügyészség ezeket az eseteket vizsgálja – írták.

Orbán embereinek is vannak titkaik

Magyar Péter a hétvégén a kormányfő évértékelőjének apropóján a közösségi oldalán úgy fogalmazott:

„Sokak nevében megköszönném, ha a mai évértékelő beszédében kitérne arra a kérdésre is, hogy Ön szerint hivatalban maradhat-e egy olyan kormány, amelynek

egyik tagja olyan, súlyos korrupciós bűncselekményben érintett,

amiről a kormánynak is tudomása van”.

Kapcsolódó cikk:

Fotóval: Döbbenetes stiklit akartak elsikálni a fideszes nagyhalak, de minden kiderült

Valódi Hírek