Döbbenetes botrány: Korrupció miatt állhat bíróság elé egy ismert magyar diplomata

Ennek súlyos következményei lesznek.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupció miatt emelt vádat egy magyar diplomata ellen. B. János a vád szerint

diplomáciai tisztségeket árult külföldieknek.

B. János, aki korábban rákászhajókat üzemeltetett Sierra Leonéban, később tiszteletbeli konzul lett az országban, majd a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél látta el Burundi képviseletét.

B. János 1992-ben lett a Sierra Leone-i magyar konzul, éppen akkor, amikor véres polgárháború robbant ki az országban. A férfinak saját elmondása szerint az volt a feladata, hogy segítse az afrikai országból Magyarországra menekülő embereket.

Állítása szerint kiváló kapcsolatokat alakított ki afrikai vezetőkkel, politikusokkal, aktívan segített magyaroknak a kinti letelepedésben, évente 50-60 vízumot állított ki.

A blikk.hu információi szerint B. János kapcsolatai révén magyar üzletembereknek segített kinti megbízásokhoz jutni, többek között olyan üzletekkel, mint víztisztító és napenergia-rendszerek telepítése.

Eközben pedig diplomáciai tisztségeket árult.

„Sokan egy kisebb lakás árát is hajlandóak voltak kifizetni, hogy Afrikában diplomataokmányokhoz jussanak. Gondoljunk csak a 2014-ben egy rendőrautóban elhunyt Welsz Tamás vállalkozóra, aki bissau-guineai útlevelet vásárolt.

Szinte már a szervezett bűnözéshez hasonló szubkultáris jelenség: van egy vállalkozói réteg, amelyik egy súlyos eladósodás, vagy a magyar törvényekkel való összetűzés után megpattan Afrikába a méregdrágán vett diplomata-útlevelével, mert azzal mentesség is jár”

– mondta el a portálnak egy, a nemzetközi jogban jártas, a neve elhallgatását kérő szakértő.

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, pénzbüntetést és 70 millió forintos vagyonelkobzást kért a férfira.

Valódi Hírek