Mi a frász történik? Ellepte a világsajtót az Orbán-rendszer lehetséges összeomlásáról szóló hír

Sorra dőlnek a dominók.

Az elmúlt napok politikai botrányait követően a világsajtóban is címlapra került Magyarország. Az egyik legnagyobb angol lap, a Guardian keddi cikkében azt találgatja, Orbán Viktor rendszerét vajon maga alá temeti-e a Novák Katalin és Varga Judit lemondásával járó botrány, illetve annak következményei.

Mint ismert, szombat délután egy előre rögzített, az M1-en sugárzott videóban lemondott a ped0filbotrányba belebukott köztársasági elnök.

Novák február 11-én, vasárnap adta be a hivatalos lemondását a posztról,

és az erről szóló dokumentum hétfőn késő délelőtt jelent meg az Országgyűlés weboldalán. Ezt követően a volt igazságügy-miniszter, Varga Judit is közölte, megválik összes jelenlegi tisztségéről, így az országgyűlési képviselői mandátumától is.

A volt igazságügyi miniszter volt az, aki felterjesztette a ped0filbotrányban érintett igazgató ügyét eltussolni próbáló vezetőhelyettes kegyelmi kérvényét.

Vasárnap este aztán Balog Zoltán volt miniszter, jelenleg református püspök neve is felmerült a hatalmas botrányt kavart ügyben. Beszámoltunk arról, hogy Orbán Balogot is felelősnek tartja a köztársasági elnök, Novák és Varga bukásában.

Hétfőn a jelek szerint megküldte a selyemzsinórt a volt miniszterének. Sőt,

sokak szerint a püspöksége is veszélybe kerülhet.

A kibontakozó krízis megmutatta az Orbán-rendszer sebezhetőségét

„Az elnök lemondása rávilágít a kormány magatartása és retorikája közötti szakadékra,

miközben az ország a helyhatósági és európai választásokra készülődik”

– írták.

A cikk kiemelte azt is, annak ellenére, hogy a Fidesz két ismert női politikusának politikai karrierje hirtelen véget ért, a kegyelmi döntésre nem adtak valódi magyarázatot.

A botrány esetében „további olaj a tűzre” a lap szerint, hogy Magyar Péter, Varga Judit volt férje nyilvánosan vádolta meg a rendszert.

„Rogán Antal, az ország hírszerző szolgálatait irányító, nagy hatalmú miniszter ellen is támadást intézett, akiről sokan úgy vélik, hogy döntéseket hoz a híradások tartalmáról”

– fogalmaztak.

Kiemelték, hogy Orbán még mindig erős pozícióban van, azonban ez a sajtóra gyakorolt hatásnak köszönhető.

„A magyar média nagy része a kormány ellenőrzése alatt áll, az ellenzék pedig megosztott. Így továbbra sem világos, hogy a vita részletei mennyire jutnak el Orbán Viktor törzsszavazóinak fülébe – és hogy ez befolyásolja-e a véleményüket.”

(theguardian.com nyomán)

Valódi Hírek