Mi a fene történik? Zacskóban vitték a korrupciós pénzt, most felelhetnek (+videó)

Nem úszták meg a korrupciót.

25 milliárd forintnyi pályázati támogatást zsíroztak le, 54 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

Egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, és milliós összegért cserébe elintézte, hogy nyerjen az adott pályázat

– írták közleményükben.

A vádirat szerint egy hivatalos személy hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege szerint ezen személy, az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét.

Segített, hogy az ellenőrzéseket a cégek számára kedvezően folytassák le, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmeket pozitívan bírálják el.

Az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott – főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázat, valamint további 8 hazai forrású – az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott – pályázat érintett.

A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

Vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt.

A korrupciós szervezet első embere által elkövetett bűncselekmények 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a főügyészség 10 év börtönbüntetést indítványozott.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban

a főügyészség közel 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett.

A terheltektől és hozzátartozóiktól elkobozták és zár alá vették azokat – az átvett vesztegetési pénzt is meghaladó – vagyontárgyakat, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal.

Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(ugyeszseg.hu)

Valódi Hírek