Ekkora gáz van? Így reagált a Varga–Novák páros bukására Orbán Viktor

Nagy a csend Orbán Viktor körül.

Folyamatosan beszámolunk a Novák Katalin és Varga Judit bukásához vezető ped0filbotrányról, amelyben Orbán Viktor érintettsége is felmerült. Ahogy korábban beszámoltunk róla: a bicskei ped0fíliát elkövető intézményvezető helyettese megpróbálta eltussolni a bűncselekményt, azonban lebukott. A férfit börtönbüntetésre ítélték, azonban tavaly tavasszal a köztársasági elnök megkegyelmezett neki – ebből azonban csak múlt héten lett botrány.

Novák döntésének kiderülését követően komoly belpolitikai vihar kerekedett: sorra szólaltak meg fontos közéleti szereplők, akik szinte egyöntetűen elhatárolódtak Novák Katalintól. A köztársasági elnök tanácsadói testületéből is egymás után léptek ki elismert tanácsadói; a sort Gundel Takács Gábor indította el.

Valami nem stimmel Orbán Viktor háza táján

Kétnapos hallgatás után – a felháborodást látva megszólalt a miniszterelnök is. A korlátlan hatalmú – és Novák döntéséről is bizonyára elsőként értesült – miniszterelnök kemény szavakkal próbálta lemosni magáról a felelősséget, mondván, „miszlikbe aprítaná” a ped0fil bűncselekmények elkövetőit, és alkotmánymódosítást kezdeményezett az államfői kegyelmi jog megreformálásáért.

KAPCSOLÓDÓ: Ők lehetnek Novák Katalin utódai

Vasárnap kora este jelentette be lemondását a ped0filbotrányba belebukott Novák Katalin, és vele szinte egy időben Varga Judit volt igazságügyi miniszter is. A köztársasági elnöki pozíció így ideiglenesen Kövér Lászlóra háramlott, a Fidesz pedig EP-listavezető nélkül maradt – közvetlenül a kampány kezdete előtt, tehát a politikailag legkritikusabb időszakban.

A lemondásokat követően már több mint 24 óra telt el – a cikk írásakor vasárnap 19 órát írunk –, a kormányfő oldalán a legfrissebb bejegyzés azonban csütörtöki. Akkor épp az alkotmánymódosításról számolt be a kormányfő.

Mutatjuk Orbán Facebook-oldalát:

Orbán Viktor legutolsó bejegyzése a február 11-ei állapot szerint. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Orbán egyébként vasárnap délután képes összefoglalót is szokott közölni a hét legfontosabb történéseiről, most azonban az is elmaradt. A csend azt bizonyítja, hogy nagy a pánik jelenleg a karmelita kolostorban.

Valódi Hírek