Ország-világ Novák Katalin bukásától hangos: Ellepte a nemzetközi sajtót a köztársasági elnök lemondása

Mindenki Orbán szövetségeséről ír.

Nem kellett sokat várni rá: a nemzetközi sajtó is a ped0filbotrány miatt megbukott magyar köztársasági elnökről ír, aki szombaton délután lemondott tisztségéről.

Kiemelik, hogy Novák Katalin lemondott Orbán egyik legfontosabb embere

A Reuters szerint a botrány ritka kudarc a 2010 óta hatalmon lévő Orbán számára. Ráadásul éppen most, pár hónappal az európai parlamenti választás előtt, akkor, amikor az ország kezd kilábalni az inflációs válságból.

Kiemelték, hogy Orbán évek óta azért kampányol, hogy megvédje a gyerekeket az ország iskoláiban garázdálkodó LMBTQ-aktivistáktól. Megjegyezték, hogy a miniszterelnök a politikai károk megfékezése érdekében az utolsó pillanatban Alaptörvény-módosítást nyújtott be a parlamentnek.

„Egyes politikai elemzők ezt a lépést egyértelmű üzenetként értelmezték”

– írták.

Az AP hírügynökség arról írt, Novák Katalin elnöki kegyelme példátlan politikai botrányt okozott a régóta regnáló Orbán-kormánynak.

„A populista Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett Fideszt azzal vádolják, hogy

lebontja a demokratikus intézményeket, és a maga javára manipulálja a választási rendszert és a sajtót”

– fogalmaztak.

Novákkal kapcsolatban kiemelték, hogy szókimondóan kiállt a hagyományos családi értékek és a gyermekek védelme mellett, amelyeket az Orbán-kormány szándékosan a maga javára tartott napirenden.

A családi értékekről szónokoltak

A BBC cikkében hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok már napok óta követelték a köztársasági elnök lemondását a kegyelmi ügy miatt,

de Novák döntése éppoly hirtelen, mint amilyen váratlan volt”.

A szombaton lemondott államfőt Orbán egyik legfontosabb emberének nevezték, megjegyezve, hogy a korábbi családügyi miniszter

a kevés női politikus egyike volt a „férfiak által dominált országban”.

Mint írták, az ügy példátlan politikai botrányt robbantott ki Magyarországon. Ez különösen érzékenyen érinti a Fideszt, mivel a társadalompolitikájuk legfőbb sarokköve éppen a hagyományos családi értékek védelme.

(reuters.com/apnews.com/bbc.com/Nyugati Fény)

Valódi Hírek