Mi a fene ez? Az Orbán-kormány milliárdokkal támogatja a katolikusok szállodabizniszét

Sok közpénzt kap a Magyar Katolikus Egyház.

Az Orbán-kormány összesen több mint 12 milliárd forintot adott arra, hogy a Magyar Katolikus Egyház szállodákat nyisson, tudta meg a 24.hu.

Jezsuita hotel nyílt Dobogókőn

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya többéves felújítás után a karácsony előtti hetekben nyitott négycsillagos hotelt Dobogókőn. A rendtartomány céget alapított, a Cardoner Kft.-t. A cég ügyvezetője a portál megkeresésére közölte, hogy a teljes adózott jövedelem a jezsuita rendtartományé lesz.

Egyházi alapfeladatokra, lelkigyakorlatos házak támogatására, illetve szociális és egyéb közfeladatok finanszírozására fordítják a pénzt.

A bencés rend Kőszegen nyitott hotelt 2020-ban, miután a Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott az óvárosban álló, háromszáz éves rendház felújítására.

A 65 szobás Benedict Hotel nyitásakor azt közölték, hogy az épületben a turisták mellett a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete vendégprofesszorai, hallgatói és kutatói is megszállhatnak. A közösségi terek oktatási célokat is szolgálnak majd. A szálloda működését a nyitás óta egy profi szállodás cég, az Accent Hotel Solutions Kft. menedzseli.

Hotel Veszprémben, a vár alatt

A Veszprémi Érsekség két éve 40 milliárd forintos állami támogatással hatalmas felújítási és átalakítási munkálatokat kezdett a veszprémi várban. A projekt indításával párhuzamosan megvásárolta a Séd-patak partján álló 28 szobás, konferencia-részleggel is rendelkező Hotel Gizellát.

A vételárat és a pénz forrását azonban nem hozták nyilvánosságra. A szálloda az üzemeltető céggel, a DC Capital Kft.-vel együtt került az egyházmegye birtokába, mert az ingatlan az adásvétel idején elidegenítési tilalom alatt állt.

Erdő Péter bíboros, prímás 2020-ban áldotta meg az esztergomi Hotel Adalbert új szárnyát. A Szent Tamás Házat, amelyet 1,3 milliárd forintos kormányzati támogatásból építettek fel a két régebbi épület, a Szent György Ház és a vallási turisztikai célokat szolgáló zarándokszállás mellé.

Kovács Viktória, a Szent Adalbert Központ igazgatója a nyitás után elmondta, hogy az új szárny háromcsillagos minősítéssel üzemel. Az épület 56 szobájában egyszerre 110 vendéget tudnak elhelyezni.

Wellness szállodából vallási célokat szolgáló intézmény

2020 végén maga Orbán Viktor miniszterelnök lepte meg Bábel Balázst, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekét azzal, hogy támogatást adott az éppen eladósorba került, 27 szobás Wellness Hotel Kalocsa megvásárlásához. Az érsekség vallási célokra alakította át az állami pénzen megszerzett szállodát.

A Miniszterelnökség egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára 2021-ben jelentette be, hogy az állam ingyen a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába adja a velemi Avar Hotelt. Költségvetési támogatást is biztosítottak a leromlott állapotban lévő szálló renoválásához.

Soltész Miklós kezdő összegként 1 milliárd forintot ígért be a püspökségnek a munkálatokra. Úgy fogalmazott, hogy 2023-ra újra megnyithat a szálloda. Csakhogy a tulajdonátírás annyira elhúzódott, hogy a felújítást a mai napig nem tudták elkezdeni. A hotel helyén egy katolikus ifjúsági központot nyitnak, a majdani Szent Vid Ház szállás-, ifjúságiszállás- és táborhelyfunkciókat egyesít.

Sporthotel a stadion mellett

A futballügyekben közismerten aktív Szeged-Csanádi Egyházmegye tavaly augusztusban nyitotta meg a megyeszékhely vadonatúj sporthoteljét. Ehhez szintén jelentős támogatást adott az állam, a kivitelezést pedig a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. végezte.

A szegedi püspökség a portál megkeresésére nem árulta el, hogy milyen szervezeti formában működtetik a hotelt, és milyen célokra szánják a bevételt.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek