Kongatja a vészharangot Szijjártó: Bármikor kirobbanhat a harmadik világháború (+videó)

Figyelmeztette a világot. Úton a harmadik világháború

Soha nem volt még ekkora veszélye a harmadik világháború kirobbanásának, ezért mielőbb le kell zárni az ukrajnai konfliktust és sikerre kell vinni a közel-keleti terrorellenes műveleteket, ami a konnektivitás, a civilizált nemzetközi együttműködés visszatérésének is fokozhatná az esélyét – riogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ-közgyűlés ülésén azt hangoztatta, hogy „a második világháború óta napjainkban van legrosszabb állapotában a globális biztonság,

soha nem volt még ekkora a veszélye a harmadik világháború kitörésének,

ezért a világszervezetnek az élére kell állnia minden terrorellenes és béketörekvésnek”.

Ezzel kapcsolatban a világ újbóli blokkosodása ellen is felszólalt, mondván: minél később rendeződik az ukrajnai és a közel-keleti helyzet, annál nagyobb ennek az esélye, márpedig ezen Közép-Európa és Magyarország egyszer már súlyosan rajtaveszített, ezért ehelyett – szerinte – „konnektivitásra, kölcsönösen előnyös együttműködésre lenne szükség”.

Szijjártó Péter és a kölcsönös tisztelet

Azt mondta: ehhez vissza kell hozni a „kölcsönös tiszteletet” a nemzetközi politikába.

„Ez rendkívül fontos ahhoz, hogy a veszélyek korából a béke korát teremtsük meg, illetve a fenntartható fejlődés korszakát”

– magyarázta, hozzátéve, hogy az ENSZ-nek vezető szerepet kell betölteni ezen erőfeszítésekben.

Azt is mondta: az ENSZ épp azért jött létre, hogy platformként funkcionáljon az ellenséges államok között.

„És mi azt szeretnénk, hogy a szomszédunkban zajló háború mielőbb véget érjen, a Közel-Keleten pedig a terrorellenes műveletek sikerre vezessenek. Tehát az ENSZ-nek most az a fő feladata, hogy fellépjen a béke érdekében, és segítsen a terrorellenes küzdelem sikerre vitelében”

– vázolta a feladatokat.

Kitért rá: az ukrajnai és a közel-keleti háború esetében is

fennáll az eszkaláció kockázata.

„Jól látszik, hogy erre vonatkozóan vannak is törekvések. Vannak törekvések arra, hogy mind az Ukrajnában zajló háborút, mind pedig a közel-keleti konfliktust kiterjesszék további országokra”

– mondta.

A harmadik világháború fenyegetése

„Arra kérném a főtitkár urat és a tagállamokat is, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg azért, hogy elkerüljük az eszkalációt Ukrajnában és a Közel-Keleten, mert amennyiben akár egyetlen más ország is belevonódik bármely konfliktusba, akkor az nem áll meg azon ország határán, és így

reálissá válhat egy regionális, sőt globális háború fenyegetése”

– mondta.

Szijjártó globális érdeknek nevezte a gázai terrorellenes műveletek sikerét, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell előzni a harcok átterjedését Libanonra, ezért segíteni kell a bejrúti kormányt.

„Ugyanígy, az ukrajnai háborúban is minél többen szállítanak fegyvert, minél több fegyvert szállítanak, annál hosszabb lesz a háború, annál több ember hal meg, annál nagyobb pusztítás jön, és minden egyes nap a háborúban sajnos magával hozza a továbbterjedés veszélyét”

– vélekedett.

„Látszik, hogy itt is vannak törekvések arra, hogy különböző országokat beleprovokáljanak a háborúba. Nekünk, európaiaknak, NATO-tagoknak most az a legfontosabb feladatunk, hogy megakadályozzuk egy esetleges NATO-Oroszország konfliktus kirobbanását, ugyanis az nyilvánvalóan

a harmadik világháború kitörésével megegyezne”

– ismételte.

Az „őszinte”, „nyílt”, „békepárti” külpolitikáról

Ezzel kapcsolatban pedig reményét fejezte ki, hogy a globális békepárti többség hangja fel tud erősödni az ENSZ-ben a transzatlanti világ „háborús pszichózisával” szemben – fogalmazott.

Közölte: Magyarország kész segítséget nyújtani minden olyan törekvésben, „amelynek a célja a béke előmozdítása, az országok közötti kulturált együttműködés”.

Mi őszinte, nyílt, békepárti külpolitikát folytatunk,

egy olyan külpolitikát, amely a kölcsönös tiszteletre törekszik. Ezért látható, hogy bár mi a nyugati szövetségi rendszerek tagjai vagyunk, NATO- és európai uniós tagországok, de tudunk beszélni a keleti országokkal is”

– fejtegette,

„Magyarország azon kevés államok egyike a világon, amelyek a szélrózsa minden irányába és a politikai rendszerek minden irányába képesek értelmes párbeszédet folytatni”

– vélelmezte.

„Megbízható szövetségesként számíthatnak Magyarországra, amikor a béke melletti kiállásról, emberi életek megmentéséről, a terrorszervezetek elleni harcról van szó”

– hangoztatta Szijjártó.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)

Valódi Hírek