Mi lesz most? Nagyon durva ügybe készül beletenyerelni az Orbán-kormány

Ennek meglesz az ára az Európai Unióban.

Az Európai Unió tagállamai várhatóan szerdán tűzik napirendre a szélsőséges izraeli telepesekkel szembeni szankciókról szóló javaslatot – hívta fel a figyelmet hírlevelében a Politico. Az intézkedések lényege az lenne, hogy megtiltsák egyes izraeli szélsőségeseknek, hogy az Európai Unió területére lépjenek.

Ugyanakkor

a kezdeményezést Magyarország és Csehország is blokkolja.

Az EU azok után szánta el magát a lépésre, hogy az elmúlt hónapokban szélsőséges izraeli telepesek palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonaikból. Ezt egyes vélemények szerint az izraeli kormány hallgatólag is támogatja. A térség egyre távolabb kerül attól a kétállami megoldástól, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is hivatalosan támogat.

Következménye lett az Európai Unió döntésének

A döntés nyomán az eddig óvatosabb álláspontot képviselő Németország is keményebben kezdte el bírálni az izraeli kormányt, valamint jelezték, hogy az Izrael-ellenességgel kevéssé megvádolható Egyesült Államok

szankciókat vezet be olyan izraeliek ellen, akik palesztinokat öltek meg vagy űztek el a hazájukból.

Két uniós diplomata is jelezte, annak ellenére, hogy Berlin csatlakozik Franciaországhoz, Spanyolországhoz, Írországhoz és Belgiumhoz, amelyek határozottan szorgalmazzák az erőszakos izraeli szélsőséges telepesek elleni intézkedéseket Ciszjordániában, az EU megrekedt.

Közölték,

a kisebb méretű és geopolitikailag kevésbé releváns Magyarország és Csehország feltartja Izrael lépéseinek védelmét,

beleértve a telepesekkel szembeni szankciók megtagadását, amelyet szerdán ismét megvitatnak az uniós diplomaták.

A brüsszeli lap azt írta, Magyarország és Csehország illetékesei nem adtak választ az üggyel kapcsolatban.

(politico.eu / rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek