Több mint 5 órát várt az ügyeletes orvosra egy szentendrei asszony, miután édesapja meghalt

Mi jöhet még?

A hétvégén bebizonyosodott: az orvosi ügyelet új rendszere nem működik. Volt, aki fél órán át próbált orvost hívni az elhunyt apjához sikertelenül. Az esetről az RTL Híradója számolt be.

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek, a módosítások azonban országszerte komoly felfordulást okoztak.

A Belügyminisztérium eredeti terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jön létre. Ehhez képest Fejérben csak idén februárban élesedik az új rendszer, a minap pedig a januári Pest vármegyei átalakításokról számoltunk be – amelyek mellesleg megnehezítik a szülők dolgát, amennyiben a gyermekük ellátásra szorul.

Összeomlik az orvosi ügyelet?

Megírtuk, hogy az ügyeleti rendszer „átalakításával” februártól a Dunakanyarban élők maradhatnak orvosi ügyelet nélkül. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – aláírásokat gyűjtenek, hogy megmaradjon az orvosi ügyelet.

Az aggodalom nem volt alaptalan: a hétvégén már többen megtapasztalták, hogy hiába hívják az orvosi ügyeletet az 1830-as számon, a telefont nem veszik fel. A rendszer gyakorlatilag összeomlott.

„Ön az alapellátási felnőtt és gyermek ügyelet telefonszámát hívta…”

– az 1830-as ügyeleti számon a mentőszolgálat Győrfi Pál előre rögzített üzenete fogadja a hívásokat. A valódi diszpécsert azonban nem tudta elérni szombat reggel egy szentendrei asszony.

„Reggel kilenckor otthon elhunyt az édesapám. Egyből hívtam a 1830-at, mert tudtam, hogy az ügyeletes orvos állítja ki a halotti bizonyítványt, meg állapítja meg a halált”

– mondta el az elhunyt apa lánya.

Több mint fél órán keresztül próbálkozott, hiába.

Végül apja gondosóráján keresztül érte el a diszpécsert, aki mentőt hívott.

Az ügyeletes orvosra azonban így is 5 és fél órát várnia kellett.

Az erőszakos átalakítás nem csak a betegek, az orvosok életét is megnehezíti. A Magyar Orvosi Kamarához érkezett panaszok szerint a háziorvosok többsége amiatt aggódik, hogy olyan eseteket is el kell látniuk, amikben nincs tapasztalatuk.

„Felnőtt orvos gyermeket kell, hogy ellásson, amire nincsen felkészülve vagy pedig olyan sürgősségi eset ellátására küldik ki, ami oxiológust igényelne, tehát mentőorvost.”

Videó:

Valódi Hírek