Mi történt? Szijjártónak sürgős bejelentenivalója akadt szombaton

Ezt azonnal közölni akarta.

Újabb nukleáris fűtőelem-szállítmány érkezett Oroszországból, ezúttal is a déli útvonalon, Bulgárián és Románián keresztül. Ez idén már a harmadik szállítmány, így a jövőben is garantált a paksi atomerőmű működése – részletezte Szijjártó Péter szombaton Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország ellátásbiztonságához rendkívüli mértékben járul hozzá a nukleáris energia, a hazánkban megtermelt villamos áram felét Pakson állítják elő, ezzel fedezve az ország teljes felhasználásának mintegy harmadát.

Meglátásuk szerint minél nagyobb az atomenergia részaránya a nemzeti energiamixben, annál nyugodtabb lehet mindenki, hiszen annál inkább lehetséges a függetlenedés a nemzetközi piac „teljesen esztelen” ármozgásaitól.

A tárcavezető jó hírnek nevezte, hogy idén harmadszor érkezett nukleáris fűtőelem-szállítmány a paksi atomerőműbe, ezúttal is a déli útvonalon. Tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy

a fűtőanyagot Oroszországból a Fekete-tengeren keresztül Bulgáriába szállították,

onnan pedig vasúton, Bulgárián és Románián át érkezett meg Magyarországra, meglehetősen szigorú biztonsági előírások közepette.

Szijjártó közleménye szerint a fűtőelem már Pakson van, várja a majdani felhasználását. Mint mondta, hosszú időre áll már rendelkezésre a fűtőanyag a helyszínen. Hozzátette, hogy a fűtőanyag szállítása továbbra is folyamatos lesz a megkötött szerződéseknek megfelelően, garantálva a paksi atomerőmű kiszámítható működését.

Szijjártó szerint kiváló az együttműködés az orosz partnerekkel

mind a szállított fűtőanyagok minősége, mind a szerződés ütemezése szempontjából.

„És hogyha jól látom, akkor más közép-európai országok is – a komoly nyugati csábítások (.) ellenére – továbbra is szintén az orosz fűtőanyag szállítójával dolgoznak együtt”

– fejtegette.

Véleménye szerint a nukleáris energia terén „ilyen az élet”, és nem lehet politikai nyilatkozatokkal működtetni egy atomerőművet. Megjegyezte, úgy vélik, ezen a területen semmiféle keresnivalója nincs a politikának, a geopolitikának, valamint a szankcióknak.

(MTI)

Valódi Hírek