Mi a csuda történt? Úgy tűnik, megvan, ki miatt nem jelentek meg Orbánék a rendkívüli parlamenti ülésen

Komoly jelzés a részéről.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésén több nagykövet társaságában David Pressman is megjelent. A parlament karzatáról figyelte végig, hogy a parlament hétfőn sem szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását.

Megírtuk, hogy az ülést eredetileg Svédország NATO-csatlakozásának támogatására kezdeményezte az MSZP az összes demokratikus ellenzéki párt – a DK, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik – támogatásával.

David Pressman igen, a Fidesz és a KDNP nem volt ott a Parlamentben

A két kormánypárt: a Fidesz és a KDNP frakciói azonban nem voltak jelen, így a parlament határozatképtelen volt.

Az Egyesült Államok nagykövete végighallgatta az ellenzéki pártok képviselőinek felszólalásait, majd az eredménytelen ülést követően a sajtónak nyilatkozott.

„Svédország NATO-csatlakozása közvetlenül érinti az USA nemzetbiztonságát és a szövetség egészének biztonságát”

– mondta el az újságíróknak. A nagykövet felidézte, hogy Orbán nemrég azt ígérte: sürgeti az Országgyűlést, hogy az első adandó alkalommal szavazza meg Svédország felvételét a katonai szövetségbe. A mai nap megvolt erre a lehetőségük, tette hozzá.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának csúszása miatt már eddig is össztűz zúdult az Orbán-kormányra.

Mint megírtuk, két hete a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Így pedig – a Fidesz ígérete ellenére – Magyarország maradt az utolsó tagállam, amely nem ratifikálta az északi ország NATO-tagságát.

Beszámoltunk arról, hogy január végén David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is kifejtette a véleményét Orbán Viktor politikájáról. Az amerikai nagykövet szerint

nem lehet bízni olyan szövetségesben, aki nem állja a szavát,

márpedig a magyar kormány nem tartotta be azt az ígéretét, hogy nem utolsóként fogja ratifikálni a svéd NATO-csatlakozást.

Valódi Hírek