FRISS: Szijjártó meglepő részleteket árult el Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról

Azt mondta, „Brüsszel miatt” kell tárgyalniuk róla.

Ő semmiképp sem választaná „a sürgetés taktikáját” a parlamenttel szemben, már az új svéd külügyminisztert is megnyugtatta a NATO-csatlakozási egyezmény ratifikációja ügyében — reagált Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hozzátéve, „Brüsszel miatt” kell más javaslatokat „erőltetett menetben” tárgyalni.

Szijjártó egy csütörtöki sajtótájékoztatón válaszolt a portál azon kérdésére, hogy miért késik a ratifikálása a magyar parlamentben a finn és a svéd NATO-csatlakozásnak illetve, hogy a két ország NATO-csatlakozása érinti-e a szövetségesi kapcsolatokat.

A külügyminiszter azt mondta:

„A kormány elvégezte a maga munkáját a ratifikáció kapcsán, benyújtottuk az Országgyülésnek a javaslatot. A parlament nyár óta »rendkívül erőltetett menetben« tárgyalja azokat a javaslatokat,

»melyek egy jelentős részét Brüsszel miatt kell tárgyalni«.

Én a magam részéről semmiképp sem választanám a sürgetés taktikáját a parlamenttel szemben”.

Szijjártó a portálnak elmondta: a parlament majd dönt arról, hogy a kormány által már beterjesztett javaslatokat a NATO-csatlakozások ratifikálásáról mikor tüzi napirendre.

Szijjártó elárulta továbbá, hogy mindezt elmondta svéd kollégájának is két hete, amikor az új svéd kormány megalakulása után felhívta az új svéd külügyminiszter.

„Neki is elmondtam, hogy emiatt ne aggódjanak, a magyar parlament napirendre fogja tűzni ezt a javaslatot, a kormány azt már benyújtotta”

— állította a miniszter.

(atv.hu)

Valódi Hírek