Össztűz zúdul Orbánra: A NATO azonnali cselekvésre szólította fel a magyar kormányt

Szokásuk szerint megszegték ígéretüket Orbánék.

Mint megírtuk, kedden este a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Így pedig – a Fidesz ígérete ellenére – Magyarország maradt az utolsó tagállam, amely nem ratifikálta az északi ország NATO-tagságát.

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kedden közölte, hogy Orbán Viktor (feltehetően a törökországi fejlemények okán) Magyarországra hívta Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét. A svédek részéről viszont Tobias Billström külügyminiszter

visszautasította Orbán meghívását.

„Nem látok okot arra jelenleg, hogy tárgyaljunk”

– jelentette ki a svéd külügyminiszter Orbán meghívásával kapcsolatban.

Orbán hízelgő hangvételű levele szerint Svédország NATO-csatlakozása lett volna a tárgyalások témája, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok „erősítése”, de a „kölcsönös bizalom elmélyítéséről” is diskurált volna a magyar kormányfő.

„Mi természetesen azt reméljük, hogy Magyarország a lehető leghamarabb ratifikálja a tagságot”

– tette hozzá a Politico beszámolója szerint a svéd külügyminiszter.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a török parlament döntését Svédország NATO-csatlakozásáról, majd felszólította a magyar politikai vezetést, hogy haladéktalanul cselekedjenek hasonlóképp.

„Szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt”

– közölte Jens Stoltenberg.

Hozzátette, hogy a NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségbe, a svédek pedig teljesítették kötelezettségvállalásait, és a tagságuk erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat.

Az Index ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a török parlament döntése után még török részről is szükség van két formális lépésre: a ratifikációs okmányt Recep Tayyip Erdoğan elnöknek is alá kell írnia, valamint a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy a döntés hatályba is léphessen.

Viszont jelenleg csak a magyar döntéshozókon múlik, hogy mikor csatlakozhat Svédország a szövetséghez. Egyelőre nem látni arra utaló jeleket, hogy a két fél álláspontja közeledne egymáshoz.

Valódi Hírek