Drámai adatok érkeztek: EU-s rekorder lett Magyarország, de ez most mindannyiunknak nagyon rossz hír

Van megoldás?

Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, és közel 32 ezer ember hal meg rákban minden egyes évben.

A felépülés aránya az egész világon hasonló: körülbelül 50 százalék.

„A legfontosabb okok, amelyek miatt a daganatos betegségek kialakulnak, azok az alkohol, a dohányzás és a túl magas testsúly, illetve a környezeti ártalmak. Ugyan a környezeti ártalmak ellen össztársadalmi szinten lehet tenni, az első három kérdésben az egyén is tud cselekedni”

– mondta el az ATV Híradójában Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Magyarország az Európai Unióban az élen szerepel mind a megbetegedések, mind a halálozások arányát tekintve. A tüdőrák, a vastagbélrák, az emlőrák és a prosztatarák a leggyakrabban előforduló daganatos betegségégtípusok.

„Minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során valószínűleg találkozik a daganatos betegséggel”

– hangsúlyozta.

Becslések szerint már több mint 12 millió ember gyógyult fel a rákból Európában. Ugyanakkor 15 százalékra teszik az általános kockázatát annak, hogy egy daganatos betegséget valamikor egy másik rákos megbetegedés követ, így fontos a folyamatos kontroll.

A betegek hosszú távú kilátásait komolyan javítják a rendszeres szűrővizsgálatok és az egészséges életmód.

Azonban

a népegészségügyi szűréseken alacsony a részvételi arány hazánkban, és ezen az orvoshiány is sokat ront.

A legnagyobb kihívást a rákkal küzdő betegek és családjaik számára a hír feldolgozása és a gyógyulást követő visszailleszkedés jelenti. Ehhez támogató közösségekre lenne szükség.

A Rákellenes Liga például országszerte 80 olyan klubot működtet, ahol az egészséges életmódot és a lelki egészséget támogató programokon vehetnek részt a gyógyultak, sorstársi közösségben.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek