Meghalt Vitézy Dávid édesapja

Vitézy László 83 éves volt.

Pénteken hajnalban elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező – közölte fia, Dávid a közösségi oldalán pénteken délelőtt. A filmes szakember 83 éves volt.

Vitézy László 1940. május 17-én született. 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és televíziórendező szakon. Végzettsége megszerzését követően a Balázs Béla Stúdióban dolgozott, később a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője, majd a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője lett.

Vitézy László

Elhunyt Vitézy László

A rendszerváltás időszakában több szakszervezet megalapításában és munkájában vett részt. Ezekben az években a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is vállalt rendezői munkát, és dokumentumfilm-készítést.

Családja által több szálon kötődik a rendszerváltás előtti és utáni politikai elithez.

Íme Vitézy László jelentős filmjei

Játékfilmjeiben leginkább a kommunizmus ideje alatt játszódó történeteket dolgozott fel. Tévéfilmjeit gyakran Móricz Zsigmond novellái alapján készítette.

KAPCSOLÓDÓ: Meghalt a 13 éves Nikoletta

Jelentősebb filmjei közé tartozik az 1980-ban alkotott Békeidő, amelyért a mannheimi filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott. 1982-ben rendezte a Filmszemle-díjas Vörös földet, majd 2012-ben a Pillangó című filmet, egy évvel később pedig a Galamb papnét. 2022-ben Az énekesnő című dokumentum jellegű játékfilm volt az utolsó alkotása. Sára-Csoóri Életműdíjat kapott 2021-ben – írta a Mafab.

Valódi Hírek