Szijjártóék átgázoltak egy település lakosságán: A tiltakozások ellenére beindul egy akkufeldolgozó

A helyiekre rájár a rúd.

Megírtuk, hogy szeptemberben mutatták be a szlovén Andrada nevű cég képviselői az alsózsolcaiaknak a településen épülő új akkumulátorgyár még üresen álló gyártócsarnokát. Itt a lakosokat diavetítéssel igyekezték meggyőzni arról, hogy az ide épülő újabb gyár milyen jó lesz nekik.

Amikor a megjelentek a fórumon kérdéseket tehettek fel, elszabadult a pokol. Az alsózsolcaiak tiltakozása eredményesnek bizonyult: három héttel később

az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosítóra megkapott engedélykérelmét.

Ez viszont csak Alsózsolcára vonatkozott, a gyár megépítéséről nem tettek le. Az új tervek szerint Sóskúton kezdik meg az üzem építését.

„13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására”

– írták a hvg.hu megkeresésére reagálva.

„Az üzem február végén fogja megkezdeni a működését, a szükséges engedélyek megszerzése után”

– derült ki Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa által kiadott közleményből.

Kérdés, hogy a sóskútiak, akik októberben tudták meg, hogy a településre kínai tőkéből építene akkumulátorgyárat a Yibin Kunlun New Energy Co. Ltd. által alapított KunlunChem Hungary Kft., vajon képesek lesznek-e majd olyan ellenállásra, mint amilyet Alsózsolcán láthattunk.

Valódi Hírek