Pattanásig feszül a húr: Sürgős közlendője akadt Lázárnak a béremelési harcok közepette

3 évre szóló bérmegállapodást kínál a dolgozóknak.

Kedden történelmi, 3 évre szóló bérmegállapodást írtunk alá a MÁV–Volán-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel, pontosabban csak 7-tel a 9-ből: két Volánbusz-szakszervezet időt kért az ajánlat megvitatására – fogalmazott Lázár János szerda délelőtt a közösségi oldalán.

Mint írta, szerdán

„az egyikük, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) jelezte, hogy szintén aláírja a megállapodást. A döntés a munkavállalók érdekét szolgálja, hiszen a megállapodás elfogadásával a Volánbusz-dolgozók 3 év alatt legalább 28,4%-os béremelést kaphatnak, amiből már az idén 17%-os béremelés jár a 600 ezer forintos alapbérrészig, ez legalább 70 ezer forintot jelent mindannyiuknak.

A buszsofőrök esetében

ez 20% feletti béremelést jelent csak az idei évben,

a további évekre pedig jogi garanciát arra, hogy a bérük biztosan az infláció felett fog növekedni.

A bérmegállapodáshoz január 31. éjfélig még a másik szakszervezet is csatlakozhat, hogy a Volánbusz-dolgozók már januártól megkapják a magasabb bérüket. Én az utolsó percig várom őket!”

Ahogy beszámoltunk róla, a minap folytatódtak a bértárgyalások a Volánbusz dolgozói és az illetékes minisztérium között: amíg az alkalmazottak 25 %-os fizetésemelést akartak, addig Lázár János építési és közlekedési miniszter ajánlatával 3 év alatt teljesülne a kívánt bérfejlesztés.

Ennek nyomán a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) többször is sztrájkot hirdetett, legutóbb január 28-29-re, vasárnapra és hétfőre. Dobi István, a szakszervezet elnöke hétfőn a Facebookon arról írt, hogy zsarolásra számítanak a keddi tárgyalásokkal összefüggésben.

Lázár János a tárgyalások után közölte, hogy 9 szakszervezetből 7 elfogadta a már említett ajánlatát,

„aki most kimarad, az lemarad”,

az emelt összegű béreket ugyanis attól a hónaptól utalják, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoznak a megállapodáshoz.

(Lázár János/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek