Agyrém: A Fidesz továbbra is akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Csak két országban nem szavazták még meg.

Leszavazta a kormánypárti többség azt az MSZP-s indítványt, amely október 4-e keddre tűzte volna ki a parlamenti szavazást Finnország és Svédország NATO-tagságáról

– derül ki a javaslatot benyújtó Tóth Bertalan Facebook-posztjából.

Magyarországon kívül Törökország

az egyetlen NATO-tag,

amely még nem szavazta meg a két ország csatlakozását a katonai szövetséghez.

A kormány már júliusban benyújtotta a parlament elé Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, Kövér László azt azonban egészen mostanáig nem vette napirendre.

„Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is azt a törekvést erősíti, hogy közösen garantáljuk a polgárok biztonságát. Az MSZP elvárja, hogy ezt erősítse a magyar kormány is. A Fidesz képviselői azonban ma nem engedték ezeknek az indítványoknak a napirendre vételét.”

– írta az MSZP országgyűlési képviselője.

Az Országgyűlés sajtóosztály a Telex megkeresésére korábban azt mondta: a két ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazás a parlament őszi munkarendjében szerepel, de arról, hogy erre pontosan mikor fog sor kerülni, nem árultak el semmit.

Még június végén, a NATO madridi csúcstalálkozója előtt jelentették be, hogy minden tagállam hozzájárult Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához. A folyamat véglegesítéséhez viszont nem csak az országok vezetőinek kell erre rábólintani, de az országok parlamentjeinek is alá kell írnia az erről szóló törvényeket.

Ezt mostanra mindenki megtette, kivéve a csatlakozást amúgy is ellenző Törökország, valamint az

ismeretlen okból kiváró

Magyarország.

Valódi Hírek