Bejelentették: Teljesen megbénulhat a közlekedés, minden második buszsofőr kész sztrájkolni a Volánnál

Egyre többen csatlakoznak a megmozduláshoz.

Pénteken megírtuk, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnökének közlése szerint eddig 5107 Volánbusz-sofőr írta alá, hogy a munkáltató nem elégséges bérajánlata esetén kész sztrájkolni.

Dobi István a Népszavának elmondta, a szakszervezet abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz-vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges, január végére tervezett sztrájkban.

Tekintve, hogy már 49 százaléknál járnak, a következő három napban még 900 buszvezető támogató aláírására lenne szükség.

A munkáltató jelenleg 10-12 százalékos béremelést tervez, ugyanakkor a szakszervezet 25 százalékos emelést tekintene tárgyalási alapnak. Dobi István közölte, húsz százalék alá semmiképpen sem mennének.

Amennyiben a munkabeszüntetés megvalósul, úgy két hét múlva,

január 28-án és 29-én kerülne sor a sztrájkra.

Mivel a Volánbusz központjában letiltották az adatszolgáltatást, nem lehet pontosan tudni, hány járat maradt ki a korábbi sztrájk során. Dobi István akkor elmondta, őt nem érdekli, hogy a cég milyen számokkal áll majd elő, ő kizárólag a helyi szakszervezeti vezetőktől, a dolgozóktól kapott információk és a sajtóban megjelent fotók alapján tájékozódik.

A MÁV-Volán csoport ülésén részt vesz Lázár János építési közlekedési miniszter is, aki korábban a szakszervezet bérkövetelést „irreálisnak és túlzó mértékűnek”, a decemberi sztrájkot „jogilag erősen vitathatónak”, a szakszervezetet „felelőtlennek” titulálta. A miniszter ugyan „elegánsan” meg is fenyegette a szakszervezetet, ám a bíróság azóta másodfokon is kimondta:

a sztrájk jogszerű volt.

Mindeközben a Mozdonyvezetők Szakszervezete szintén bejelentette: legalább 18 százalékos béremelést követelnek, ha sikertelen lesz a bértárgylás

ők is sztrájkolni fognak.

(Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Valódi Hírek