Dávid Ferenc: Csehország és az EU

Vélemény.

Csehország európai uniós tagsága hosszú távon jólétet biztosít az ország lakosságának és gazdasági szempontból is előnyös – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a Csehország uniós csatlakozásának közelgő évfordulója alkalmából rendezett szakmai konferencián.

A közös piacnak köszönhetően gazdaságunk és a jólét növekszik. Az áru, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának jótékony hatását naponta érezzük

– szögezte le a kormányfő. (…) Petr Fiala szerint az uniós tagság kedvező hatása Csehországban minden területen látható. (…)

Valamilyen módon meg kellene határozni egy szűk, kulcsfontosságú, megoldásra váró egzisztenciális problémakört, és ha ezekben egy állam vétójogot akarna érvényesíteni, akkor bizonyítania kellene a nagyon erős nemzeti érdekeit

– vélekedett Vera Jourová uniós biztos. Pavel Telicka (korábban az EP alelnöke) arra hívta fel a figyelmet, hogy a vétójog fenntartása nemcsak a problémák megoldását hátráltatja, de sok kockázatot is rejt magában, „és gyakran ellentétes a cseh nemzeti érdekekkel„.

(MTI nyomán)

Megjegyzések:

A megnyilvánulásból egyértelműen az tükröződik, hogy Csehország továbbra is az EU rendíthetetlen híve, és fel sem merül, hogy távolodjon a kontinentális együttműködéstől. Vezető politikusai nem szidalmazzák nap mint nap a közösség vezetőit, hanem előremutató változtatásokon törik a fejüket.

Míg a magyar kormányfő és sajtóserege csak állandó dohogással, elégedetlenséggel képes magára felhívni a figyelmet, addig a cseh politikai elit a továbblépésben érdekelt. Bizonyára véletlen, hogy a hétfői Magyar Nemzetben a „békemenetes” Fricz Tamás a következőképpen fogalmazott:

Az unió vezetése – pontosabban a magát önhatalmúlag az unió kormányának kinevező Európai Bizottság – mindig mellényúlt, s lassacskán az is egyre inkább világossá vált, hogy az Ursula von der Leyen által »vezetett« bizottság nem ura önmagának.

A döntések, amelyek megszületnek, nem képviselik az európai emberek érdekeit, hanem ezeket a döntéseket »máshonnan küldik«, leginkább az Egyesült Államokból (a demokratáktól), a globális pénzügyi és gazdasági elittől (a Világgazdasági Fórumtól), a Soros-hálózattól, illetve a szupergazdag transznacionális cégektől és pénzintézetektől, amelyek közül kiemelhetjük a BlackRockot, amely több billió dollár és rengeteg cég felett rendelkezik.”

A csehek hozzáállása, illetve értékelése és a magyar kormánypárti publicista „hangszerelése” minden vonatkozásban eltér egymástól. Fricz szerint az EU vezetése dilettáns, amelyet ráadásul a nemzeti érdekekkel szemben álló csoportosulások irányítanak. Ezt a csehek nem tudják?

Robert Fico szlovák kormányfő szerdán Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel találkozik Ungváron. Szerinte Ukrajna „nem szuverén és önálló állam„, és „2014-től az USA totális befolyása és ellenőrzése alatt áll„. Emellett azt is kijelentette, hogy nincs katonai megoldás a konfliktusra, és Ukrajnának fel kell adnia a területe egy részét. Fico ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, és szándéka szerint meg is fogja azt akadályozni.

Csehország a V4-csoport legfejlettebb országa, pillanatnyilag a laza szövetség soros elnöki tisztét tölti be. Néhány nappal ezelőtt a cseh kormányfő (Petr Fiala) kijelentette, hogy nem látja értelmét a visegrádi 4-ek kormányfői találkozóját összehívni, mert legutóbb, az Európai Tanácsban súlyos nézetkülönbségek akadtak a tagok, pontosabban a lengyel és cseh, illetve a velük Ukrajna-politikában ellentétes véleményt kifejező magyar és szlovák kormányfők között.

A V4 tehát V2-V2-re szakadt:

az erősebbek és gazdagabbak (lengyelek, csehek) megerősítették az EU és a szabadságharcot folytató ukrán nép iránti elkötelezettségüket, a gyengébbek és kisebbek (magyarok, szlovákok) a perifériára való sodródás veszélyét vállalták.

A bevezetőben idézett mondatok azt igazolják, hogy a csehek megtalálták számításukat az Európai Unió keretein belül. Vajon mi lehet az oka annak, hogy az egykoron „legvidámabb barakknak” nevezett

Magyarország egy évtizede perben és haragban áll az Európai Bizottság teljes vezérkarával

és az Európai Parlamenttel? A Fidesz és kormánya önkéntes száműzetésének árát az ország lakossága fizeti meg. Felelőtlen politikájuk áldozatai vagyunk, holott az EU-tagság – lásd Csehország példáját – anyagi és szellemi értelemben is előnyökkel jár.

Dávid Ferenc

Valódi Hírek