DK: Egy szociáldemokrata kormány számára alapvető fontosságú, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen

Nincs demokrácia kultúra nélkül.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya hétfőn megtartotta kulturális programbemutató rendezvényét. A rendezvényen Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök mellett felszólalt még Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter, Szűcs Balázs az Új Köztársaságért Alapítvány kulturális munkacsoportjának vezetője, Erzsébetváros alpolgármestere, valamint Bősz Anett főpolgármester-helyettes.

Dobrev Klára beszédében felidézte, az elmúlt időszakban hétről hétre mutatták be programjaikat arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie egy szociáldemokrata kormánynak a teljes kormányzati struktúra átalakításához. Többek között példaként említette az egészségügy, az oktatás, a bérek, a rezsi, a szociális ágazat, valamint a mezőgazdaság területeit.

„Nincs polgári élet, nincs szabad élet, nincs demokrácia kultúra nélkül”

– hangsúlyozta Dobrev Klára.

Az árnyék-miniszterelnök kijelentette: amikor polgári Magyarországról beszélnek, „a szónak az igazi értelmében, ahogy mi használjuk”, akkor a liberálisok, a zöldek, a szociáldemokraták és a tisztességes konzervatívok is egyetértenek abban, hogy

a kultúrának szabadnak kell lennie.

„Egy szociáldemokrata kormány számára alapvető fontosságú, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen”

– mutatott rá.

A DK árnyék-miniszterelnöke kiemelte, hogy a kultúra talán még a magyar nyelvnél is jobban köt össze bennünket itt a Kárpát-medencében.

Hangsúlyozta, hogy személy szerint hisz az erős, hatékony államban,

de nem szabad, hogy a kormányzatnak túl sok dolga legyen a kultúra területén.

A kabinet feladata a kultúra szabadságának a megteremtése, ahogy meg kell teremtenie annak feltételeit is, hogy a zene, a színház, a kiállítás, a könyv mindenhova eljusson – tette hozzá Dobrev Klára.

Az árnyék-miniszterelnök leszögezte, hogy a szabad kultúra élvezete tízmillió magyar joga és lehetősége kell, hogy legyen.

Végül kiemelte, hogy kultúrharcra nincs szükség, mert a kultúrharc „kicsit olyan, mint az atomháború, nincsenek nyertesei,

mindkét oldalán csak vesztesek vannak”.

Barkóczi Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kultúra napját jelenleg úgy ünnepeljük, hogy a művészettörténet tantárgyat megszüntetik a magyar iskolákban, emellett megszüntették a médiaismeret és a filmművészet tantárgyakat is, és az összes tárgyat besorolták a „vizuális kultúra” nevezetű tantárgy alá.

A politikus jelezte, az sosem véletlen, hogy egy autoriter rendszer először is a művészeket és a szabad művészetet kezdi el szorongatni. Ezek után arra is emlékeztetett, hogy Takaró Mihály kormánypárti „irodalomtörténész” a Nyugat című folyóiratot „kis zsidó lapocskának” nevezte. Azt a Nyugatot, amelynek az európai de a világirodalomban is kiemelt jelentősége van – tette hozzá.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek