Gulyás Gergelyék megtartották az idei év első kormányinfóját – mutatjuk a részleteket (+videó)

Többek között a pedagógusok béremeléséről beszéltek.

Orbán Viktor szerdán megosztotta, hogy megtartották 2024 első kormányülését, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig csütörtök délelőtt állt ki a nagyközönség elé, hogy részletezze a kabinet friss döntéseit.

Gulyás Gergely felidézte, hogy szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hazai friss, igazságszolgáltatással összefüggő jogszabályokról, valamint a befagyasztott uniós forrásokról beszélt.

Utóbbihoz hozzáfűzte: a források további kifizetését a bizottság elnöke az LMBTQ-ügyekben történő előrelépéssel, valamint a migrációval összefüggő ügyekben történő változásokkal kapcsolta össze – azaz ezeken a területeken még jelentős reformokat várnak a magyar kormánytól.

A kancelláriaminiszter szerint ezekben a kérdésekben már állást foglalt Magyarország.

A béremelésekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a baloldal akadályozta az intézkedést (mondandója különös, hiszen az Orbán-kormány odázta a pedagógusok fizetésemelését, az érintett dolgozók pedig rendre a kabinet döntései, a státusztörvény, valamint a béremelés halogatása ellen demonstráltak – a szerk.).

Gulyás úgy fogalmazott: az Európai Uniótól érkező források a „mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk őket”, és 2030-ig vállalták, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetésével összefüggésben. Megjegyezte, hogy ez körülbelül 6000 milliárd forintba kerül, az EU hozzájárulása pedig nagyjából 700 milliárd forintra rúg.

Kifejtette: január végéig az érintettek megkapják az emelésről szóló határozatot, a pedagógusbér idén átlagosan eléri a 672 ezer forintot, (persze, csak bruttóban – a szerk.) jövőre pedig egy 21 százalékos fizetésemelést terveznek (tekintve a jelenlegi helyzetet, kérdéses, hogy ez jövőre megtörténik – a szerk.)

A politikus állítása szerint így 2025-ben 812 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére, az összeg pedig 2 év múlva 880 ezer forintra rúg majd.

Szót ejtett a szakápolók béréről is. Mint mondta, márciusban az érintettek fizetése 20 százalékkal emelkedik majd. A rendvédelmi dolgozók bére 79 500 forinttal emelkedett, a katonák bére pedig januárban nőtt 11 százalékkal – részletezte.

Mindemellett közölte, hogy a családtámogatási rendszer új szabályai is hatályosak már, reményeik szerint a módosítások a kisebb települések ingatlanpiacaira is jó hatással lesznek.

Szentkirályi Alexandra hozzátette: éjfélkor lezárult a nemzeti konzultáció, amelyet körülbelül 1,5 millióan töltöttek ki.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek