Árnyékkormány: Ki kell kergetni a fideszeseket az egyetemi alapítványokból!

Orbánék miatt a magyar diákok egy sor ösztöndíjtól estek el.

Nincs sem tudományos, sem akadémiai szabadság Magyarországon az Európai Parlament által elfogadott jelentés szerint – mutatott rá Barkóczi Balázs a lapunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményében.

Az akadémiai kutatóintézetek állami einstandolása, az állami egyetemek fideszes alapítványok kezére játszása vezetett az egyik legfontosabb EU-s alapjog, a tudományos kutatás szabadságának megsértéséhez. Tehát

az Orbán-kormány miatt nem kaphatnak a magyar diákok Erasmus-ösztöndíjakat

és az Orbán-kormány miatt zárták ki a magyar tudósokat a Horizont-programból – hívta fel rá a figyelmet az oktatási és kulturális árnyékminiszter.

Mint hangsúlyozta, csak a Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulata helyezheti vissza a magyar egyetemeket és tudományos műhelyeket Európa térképére a kormányváltás után.

„Ki fogunk zárni minden kormánypárti politikust az egyetemek mögött lévő alapítványokból, az egyetemi vagyont pedig újra állami ellenőrzés alá helyezzük.

Csak így juthatunk vissza az európai oktatási és kutatási programokba, csak így adhatjuk vissza azt a lehetőséget a magyar hallgatóknak és a kutatóknak, amit az Orbán-kormány elvett”

– fogalmazott Barkóczi Balázs.

Valódi Hírek