Nagy baj van? Spórolási tippeket osztogat a magyaroknak az állami hivatal

„Több ezer forintot” és „sok időt” lehet megspórolni a nagybevásárlásokkal – közölték.

Bővült az árfigyelő, már 78 termékkategória napi árait mutatja meg a rendszer. Bekerültek a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott termékek, továbbá a marhahús és az ásványvíz is – tudatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szombaton.

Közleményük szerint szombattól újabb 16 termékkategóriával bővült a GVH által működtetett online árfigyelő rendszer. Így már 78 termékkategóriában – ami több mint 1800 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók.

„Az online árfigyelő segít abban, hogy a magyar családok pénzt és időt spóroljanak vásárlásaik során. A rendszer versenyélénkítő hatása pedig 2024-ben is segíti az árak csökkentését”

– vélelmezték.

A GVH által működtett, a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelőben hat nagy kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában kereshetnek a fogyasztók. Szerintük a rendszer hatékonyságát bizonyítja, hogy a július 1-jei indulása óta, a kezdetben megfigyelt 62 termékkategória több mint 80 százalékában csökkentek az átlagárak, átlagosan mintegy 6 százalékkal.

A KSH pénteken közölt adatai szerint 2023 decemberében 4,8 százalékra zuhant az éves alapon mért havi élelmiszer-infláció, ami 2021 szeptembere óta, tehát 27 hónapja nem volt ilyen alacsony. Az élelmiszerek éves alapon mért áremelkedése egy év alatt a tizedére zuhant, a 2022 decemberében mért 44,8 százalékhoz képest – magyarázta a GVH, ugyanakkor arra már nem tértek ki, hogy a KSH jelentéséből kiderült,

„hivatalosan” 17,3 százalékkal drágult az életünk az elmúlt évben,

de nem kérkedtek az Európa-rekorder inflációs adatokkal sem.

Közölték: szombattól bekerültek az árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek.

Hozzátették: Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszer-intoleranciával, vagy élelmiszer-allergiával, nekik mostantól „célzottan is segít az árfigyelő”. Emellett új termékkategória az ásványíz és a marhahús is. Így mától már 78 termékkategóriában – összesen 1843 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók – tudatták.

Javasolták: az online árfigyelővel, „tudatos tervezéssel” – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával –

több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során (!).

A www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul az árak csökkenéséhez – áll a közleményben.

(MTI)

Valódi Hírek