Itt a baj: Drámai helyzetbe kerültek a nyugdíjasok Magyarországon

Lenyelte keresztbe a nyugdíjakat az Európa-rekorder hazai infláció.

Egyre nyílik a nyugdíjolló, az inflációkövető nyugdíjemelés pedig ezt nemhogy kiegyenlíteni nem tudja, de évről évre tovább növeli – mondta a 24.hu-nak a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, akit arról kérdeztek, miként élték meg az idősek a 2023-as évet.

Meskó László úgy látja, akiknek a ledolgozott évtizedek után a megélhetés gondot jelent, azoknak

valamilyen kompenzációt, nyugdíjfelzárkóztatást kellene biztosítani.

A szövetség elnöke rámutatott: egyre nő a szakadék nyugdíjas és nyugdíjas között. A nyugdíjas társadalom nem homogén – hangsúlyozta Meskó László.

Mindezt megerősítette a 72 éves Erzsébet is, aki férjével él egy családi házban a Dunántúlon. Elmondta, ugyan az ő nyugdíja kicsivel az átlag felett van, így kijönnek a pénzükből, nem egyik hónapról a másikra élnek. Ugyanakkor mély együttérzéssel beszélt ismerőséről, akiknél a jövőre nyugdíjba készülő lány otthon ápolja beteg édesanyját. Mint mondta, a nettó 40 ezer forint körüli ápolási díj és a mama viszonylag jó nyugdíja együtt is csak

szűkös megélhetést biztosít nekik.

„Fával fűtenek, ami nagyon sok pénzt visz el, nehezen tudnak kijönni hónapról hónapra: megvenni az élelmet, kifizetni a rezsit, a gyógyszert. Egy ideje már a tartalékaikat élik fel”

– sorolta Erzsébet, aki megosztotta, segített nekik a villanyszámlájuk kifizetésében is.

„Eltérő például azok élethelyzete, egészsége, fizikai aktivitása, ismeretei, igényei, akik a rendszerváltás környékén még középkorúak voltak, és azoké, akik akkoriban kerültek nyugdíjba vagy a nyugdíj elé. Más okozhat gondot attól függően, hol él az idős ember, hogy párban él, vagy egyedül, hogy mennyire egészséges, vagy beteg, mennyiből él, van-e segítsége, és így tovább”

– részletezte Meskó László, kiemelve: vannak olyan problémák, amelyek a nyugdíjasok többségénél jelentkezhetnek, ha eltérő mértékben is,

ilyen például az egyre nyíló nyugdíjolló.

„Az inflációkövető nyugdíjemelés pedig nemhogy nem tudja kiegyenlíteni ezt a különbséget, hanem évről évre tovább növeli. Itt valami rendet kell tenni”

– húzta alá.

Elmondta, a nyugdíjasok egyre szegényebbek, és egyre nehezebb a megélhetésük. A kisnyugdíjúaknál a járandóság jelentős része megy el élelmiszerre, gyógyszerre. Magas a rezsiköltség azoknál, akik szinte egész nap a lakásukban tartózkodnak. A koronavírus-járvány miatt sokan zárkóztak be, ma már úgy tűnik, örökre. Szomorú, hogy sokan csak az interneten keresztül látják az unokákat – mutatott rá a szövetség elnöke.

Az inflációkövető nyugdíjemelésről elmondta: ha év közben az infláció magasabb, mint az év eleji nyugdíjemelés volt, akkor amíg a visszamenőleges kompenzáció nem érkezik meg, tulajdonképpen kénytelenek hitelezni az államnak az idősek. Jelezte,

ez így nem elfogadható, nem felel meg a gazdasági helyzetnek, amiben élünk.

„Az állam precízen számonkérő, ha valamit nem teljesítünk állampolgárként. Az állami teljesítéseknél is ezt várnánk el”

– tette hozzá hangsúlyozva, égetően szükséges lenne a nyugdíjreform.

Az elnök szerint értelmezhetetlenek rezsiszámlák, ugyanis akik kevés nyugdíjból kénytelenek megélni, azoktól azt a jelzést kapták, hogy

nagyon kiszolgáltatottnak érezték magukat 2023-ban a jelentős drágulások miatt.

Valódi Hírek